Jordi Borja: 'El 15-M hauria pogut ser com Bandera Roja, però no va ser així'

El llibre sobre l'organització Bandera Roja va ser presentada a la Marienta de Mollet el passat dimarts

Societat

Presentació del llibre Bander Roja
Presentació del llibre Bander Roja

Mollet del Vallès

Bandera Roja, la històrica organització comunista espanyola nascuda a Barcelona com una escissió del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSCU) i que va aglutinar nombrosos intel·lectuals els anys 60, 70, 80 i 90, va reviure per una estona el dimarts passat a les 19.30 h a La Marineta de Mollet.

Va ser gràcies a la presentació del llibre Bandera Roja. 1968-1974, del Maig del 68 a l'inici de la Transició escrit per l'exmilitant de l'organització en qüestió Jordi Borja i publicat per Edicions 62.

L'acte es va plantejar com una xerrada entre l'autor del llibre i altres membres que en la seva joventut van formar part de Bandera Roja; com una trobada de vells amics que van compartir la mateixa experiència política i ideològica. Introduït per l'alcalde Josep Monràs, que va posar en solfa la figura d'un dels fundadors de Bandera Roja, l'il·lustre molletà Jordi Solé Tura, també hi van intervenir Teresa Eulàlia Calzada -viuda del pare de la Constitució espanyola-, Ramon Pla i Marcel Planellas.

Monràs, citant les memòries de Solé Tura, va assenyalar que Bandera Roja va produir "relacions humanes molt disteses, molt igualitàries i molt cordials".

Per la seva banda, Jordi Borja va explicar com Bandera Roja va néixer en un context molt determinat."Tot i que no va ser el mateix, és cert que el maig del 68 francès va estar present en la creació de l'organització de la mateixa manera que ho va estar la caiguda del franquisme", va explicar.  Borja va afirmar que "va ser una experiència molt especial, molt d'una època. El 15-M si s'hagués desenvolupat hauria pogut ser una cosa semblant, però no ha estat així".

La importància de Solé Tura

Durant tot l'acte la figura de Jordi Solé Tura va planar sobre les memòries dels participants. "Bandera Roja no hauria existit sense ell. Era la persona de confiança perquè tots érem menors de 30 anys i ell en tenia 37", va explicar Borja. "Tenia una gran capacitat d'anàlisi política i pedagògica", va concloure.

Edicions locals