El 20% d'agents de Mollet es jubilaran entre 2019 i 2020

L'Ajuntament ha obert dues convocatòries de selecció per cobrir 10 places de policia municipal i vol promoure l'accés de dones al cos, que actualment suposen el 13,43%

Societat

El 20% d'agents de Mollet es jubilaran entre 2019 i 2020
El 20% d'agents de Mollet es jubilaran entre 2019 i 2020 | Laura Ortiz

Laura Ortiz

Entre aquest any 2019 i el 2020 el cos de la Policia Municipal de Mollet perdrà gairebé un 20% dels agents per jubilació. L'entrada en vigor del decret llei 1449/2018 que permet la jubilació dels policies locals a partir dels 60 anys provocarà una allau de baixes del cos, que actualment compta amb una plantilla amb 73 places d'agents, de les quals estan cobertes 67. Així doncs, segons les previsions del cap de la Policia Municipal, José Francisco Muñoz, enguany seran vuit els agents que s'acolliran a la jubilació anticipada, mentre que l'any vinent en seran cinc més. "Aquest decret ens condiciona i suposarà que en dos anys perdrem 13 agents", explica Muñoz.

Per solucionar aquesta pèrdua d'efectius, l'Ajuntament de Mollet ha obert a principis de març dues convocatòries públiques de selecció per cobrir 10 places d'agent, vuit de lliures a les quals es pot presentar qualsevol persona que compleixi els requisits, i dues d'interadministratives, és a dir, a les quals poden aspirar agents d'altres policies locals.

Aprofitant el procés selectiu, el consistori molletà vol promoure l'accés de les dones al cos municipal. "Com a administració pública hem d'intentar que hi hagi paritat al cos. No podem aplicar una discriminació positiva, però sí que podem promoure que s'hi presentin més dones", indica Muñoz, qui apunta que en el darrer procés de selecció per a places d'agents, que es va fer el 2016, només el 9,5% d'aspirants van ser dones. "En aquest nou procés volem incrementar aquest percentatge", diu.

Actualment, dels 67 efectius, 9 són dones i 58 són homes, dades que representen un 13,43% i un 86,57%, respectivament. D’aquest total de 9 dones al cos, 4  ocupen càrrec amb funcions de comandament (caporal) i representen un 40% d’aquest grup. La distribució per funcions de les dones dins la Policia Municipal de Mollet "és totalment diversificada i es troben en llocs com patrulles de seguretat ciutadana i trànsit, l'oficina de denúncies, la sala de comunicacions i l'àrea de suport administratiu i recursos humans", assegura el cap de la policia molletana.

Pel que fa a l'actual plantilla, Muñoz assegura que és un nombre "apropiat" per donar un bon servei a la ciutat i recorda que, a banda dels agents, es compta amb dos agents cívics en plantilla i personal administratiu que permeten que "els policies es dediquin a fer de policies", conclou.

Com accedir a una plaça de policia?

Per poder entrar en el procés de selecció obert per l'ajuntament cal tenir 18 anys; una alçada d'1,60 m i 1,65 m en dones i homes respectivament; tenir la nacionalitat espanyola, disposar del graduat escolar i tenir els carnets de conduir A2 i B, entre altres requisits. Cal inscriure's al procés abans del 25 de març. Un cop s'entra en el procés, els aspirants hauran d'aprovar una primera fase d'oposició amb proves de català, de coneixements culturals, teòrics, pràctics, una prova física i un psicotècnic. Un cop superada aquesta fase, s'ha de fer un curs de 1.350 hores, que començaria al setembre, a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya –l'Escola de Policia– i un cop aprovat, estar durant 12 mesos en pràctiques al cos local. Un procés que s'allarga, en total, uns dos anys.

Obrir les portes a les dones policia

Per vocació, per treballar per a les persones, per l'atenció al ciutadà. Diverses poden ser les motivacions per exercir com a policia local. En el cas de la Maite (a l'esquerra de la imatge), de 44 anys, les ganes de "contribuir a millorar la vida dels altres" la van empènyer ja fa 15 anys a convertir-se en agent. Tot i haver estudiat Història de l'Art i haver treballat com a dissenyadora, va decidir fer el pas quan els criteris d'alçada van canviar i va poder presentar-se a les proves. Sobre la seva condició de dona, la Maite considera que homes i dones aporten les mateixes capacitats, però creu que "la nostra naturalesa fa que siguem més polivalents i tinguem més capacitat per aguantar la pressió", diu. "Tenim molta capacitat d'adaptar-nos als canvis i es treballa bé amb nosaltres", opina.

Pel que fa a la Jessica (a la dreta), la professió de policia és totalment vocacional. "Des de ben petita tenia claríssim que volia ser policia", explica. De fet, amb només 35 anys ja en fa 15 que és agent. "M'encanta la meva feina", assegura. Elles són dues de les 9 dones que a hores d'ara formen part de la plantilla de la Policia Municipal, que té un 13,43% de presència femenina.

Edicions locals