La firma molletana Washakie ven roba orgànica per a nens amb necessitats especials

Comercialitza les peces a través del seu web propi

Economia

Susana Carvalho, la dissenyadora i creadora de la marca Washakie
Susana Carvalho, la dissenyadora i creadora de la marca Washakie | S.C.

Fa un any i mig, la molletana Susana Carvalho va començar a treballar en un projecte amb el qual volia fer roba orgànica –que té més durabilitat i afavoreix la pell– i adaptada per a nens amb necessitats especials. I ara fa unes poques setmanes que ha engegat el web www.washakieorganic.com, en el qual ja es pot comprar la roba de la marca i es poden trobar tota classe de peces: samarretes, faldilles, vestits, pantalons, bodies, granotes, ponxos i accessoris.

La seva experiència com a educadora i mestra d'educació especial la va portar a veure la necessitat de donar visibilitat i normalitzar la roba adaptada. "Veia que els nens necessitaven molta roba i era difícil treure-se-la", explica Carvalho. I quan va ser mare va apostar per dissenyar aquest tipus de roba, inspirada en la roba de lactància. Ara mateix, Washakie només ven la roba en línia, però "l'objectiu a la llarga és vendre-la a botigues".

Característiques de la roba

L'objectiu de Washakie és "ser una marca per a nens reals, en què el normal és ser diferent". Per aquest motiu, totes les peces de roba estan adaptades per a aquells nens que tenen una necessitat especial.

Els models estan dissenyats perquè sigui fàcil vestir-se i desvestir-se, i proporcionen un accés directe a algunes parts del cos sense haver de treure completament la roba. Alguns exemples són: un body amb cremallera i gafets pensats per poder canviar el bolquer fàcilment; un pantaló amb la cintura més ampla per gatejar i que no es refredin els ronyons; un pantaló amb cremalleres laterals a la part baixa per poder canviar fàcilment les fèrules, i més alt per la part darrera de la cintura per poder seure bé sense que molesti, o samarretes amb cremallera a l'esquena per poder ficar els braços amb més facilitat. Tota la roba de Washakie va acompanyada d'una etiqueta que especifica la seva funcionalitat.

Però aquestes peces de roba adaptades no són només per a infants amb necessitats especials, sinó que qualsevol nen o nena la pot portar. "Jo li poso a la meva filla –tot i no tenir cap necessitat especial– i a ella li encanta, perquè així pot jugar amb les cremalleres i els botons", assegura Carvalho. A més, "per mi també és més còmode per posar-li i treure-li la roba".

Amb tot plegat, des de Washakie expliquen que ofereixen "creativitat i independència fomentant el joc i la imaginació dels petits aventurers".

El cap indi Washakie

Pel que fa al nom de la marca, Washakie és el nom d'un dels caps indis més venerats pels nadius americans. De fet, els indis van descobrir la universalitat del cercle a causa de la seva estreta relació amb les forces de la natura. Aquesta figura, per tant, "representa l'acolliment, la llar i la base de la vida. Per les seves rodoneses físiques, és un reflex de la Terra, que ens acull a nosaltres com una gran mare", afirmen des de l'empresa Washakie, en referència a l'indi del qual prenen el nom.

Per tot plegat, el logotip de Washakie porta les lletres dins d'un cercle.

Edicions locals