Els robatoris a domicilis, al centre de la trobada dels alcaldes de la comarca amb el conseller Miquel Buch

El Vallès Oriental està 24 punts per sota de la mitjana de Catalunya pel que fa a fets delictius

Societat

Els robatoris a domicilis, al centre de la trobada dels alcaldes de la comarca amb el conseller Miquel Buch
Els robatoris a domicilis, al centre de la trobada dels alcaldes de la comarca amb el conseller Miquel Buch | Miquel Buch

Els robatoris de domicilis van ser un dels focus principals de la trobada que divendres va tenir el conseller d’Interior, Miquel Buch, amb els alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental per tractar les dades i situacions delinqüencials del 2018 a la comarca. Va ser en una trobada a l’Hotel Augusta (Vilanova del Vallès).

Buch va explicar que en el rànquing de delictes del 2018 "primer tenim els furts, després tenim les estafes –que la majoria són de comerç electrònic–, també hi ha hagut episodis de dany i robatori de domicilis".

I tot i que els robatoris en domicilis no són un dels primers delictes, "són uns fets que provoquen molta inseguretat i, per tant, els alcaldes i alcaldesses ens ho han traslladat", va dir el conseller. Buch també va destacar que "quan es fa una detenció a un grup criminal que és expert en robatori amb força en domicilis, el número de fets baixa, perquè són grups que es dediquen a fer robatoris a diferents espais i pobles".

En la mateixa línia, el president del Consell Comarcal, David Ricart, va destacar que els robatoris són un dels delictes que més preocupa els ajuntaments: "Des de fa temps estem patint onades de robatoris en diversos municipis, i això origina una preocupació lògica entre els responsables municipals". I va afegir que "la nostra comarca pateix robatoris, com tot el país, i entre tots hem de posar els mitjans per poder pal·liar-los i reduir-los".

Per aconseguir aquest objectiu, Ricart apunta al fet que "tenim unes lleis que serien millorables per tal de fer que els que cometen robatoris no tornin a cometre'ls". Ara per ara, per reduir els robatoris el president del Consell Comarcal afirma que els ajuntaments han de posar "més mitjans i més formació als agents de policies locals i de guàrdies municipals", però que també és rellevant "incrementar el nombre d'efectius de Mossos".

Per sota de la mitjana de Catalunya

Pel que fa a les xifres delinqüencials del Vallès Oriental durant el 2018, Buch va explicar que "la mitjana de fets delictius per cada 1.000 habitants està per sota de la mitjana de la regió policial de l'àrea metropolitana nord i està gairebé 25 punts per sota de la mitjana de Catalunya". A Catalunya es registren de mitjana 75 fets per cada 1.000 habitants, i al Vallès Oriental en són 51.

La trobada va servir per parlar dels diferents fets delictius que hi van haver i quines estratègies establir per capgirar la situació. De fet, Buch va assenyalar que "hem parlat molt de policies locals, de Mossos d'Esquadra i del sistema de policia de Catalunya. I hem aprofitat també per parlar d'un dels objectius que tenim: renovar la llei que tenim de policia". En aquest sentit, el conseller va animar els representants municipals "a què ens expliquin quines millores voldrien per a aquesta nova llei per fer una llei de policia adequada a tots els municipis del Vallès Oriental i de Catalunya".

Una de les novetat en què es treballa és autoritzar als ajuntaments que no tenen policia local a tenir càmeres de lectors de matrícules que registrin totes les entrades i sortides dels municipis. És el cas de Santa Maria de Martorelles, que estava valorant aquesta possibilitat. Tot plegat es fa perquè "en el cas que es busqui algun vehicle en concret, pugui ser localitzat i pugui ser detingut al més aviat possible. Però també ens serveix perquè en el cas que s'hagi produït algun fet delictiu en aquell municipi, la recerca de l'autor és normalment més senzilla amb aquests lectors de matrícules", va cloure Miquel Buch.

Edicions locals