La Fleca Llargués crea un nou pa per commemorar els seus 140 anys d'història

Ja són cinc les generacions de la família que han portat el negoci

Economia

La Fleca Llargués crea un nou pa per commemorar els seus 140 anys d'història
La Fleca Llargués crea un nou pa per commemorar els seus 140 anys d'història

Enguany, el forn de pa més antic de Mollet, la fleca Llargués, fa 140 anys. Per commemorar-ho, els responsables d'aquest negoci familiar molletà han decidit elaborar un nou pa especial, el Pa del 140è aniversari.

"Es tracta d'un pa especial elaborat amb una barreja de les millors farines que tenim moltes a la pedra per potenciar el sabor del pa", explica Jordi Llargués.

La fleca Llargués és el forn més antic de Mollet, actiu des de l'any 1879 i, regentat per la mateixa família durant més de140 anys. Els documents més antics trobats a l'Arxiu Històric Municipal de Mollet són les actes de matrícula de contribució industrial de l'any econòmic de 1878 a 1879, amb José Llargués, rebesavi dels actuals responsables.

L'any 1884 el besavi Isidro Llargués continua amb l'ofici de flequer fins a la seva mort, l’any 1914, quan se'n fa càrrec del negoci la seva vídua. El 1930 Mollet té ja una població de 3.790 habitants i és l'avi Isidro Llargués qui continua amb el negoci familiar junt amb la seva dona Magdalena Claverol. Tots dos van viure el temps de la guerra civil. "Són els anys de la torna i del pa negre. Aquests anys són molt recordats per la gent gran de Mollet, que avui dia continuen recordant la torna i les dificultats que en aquella època hi havia per comprar pa blanc", explica Jordi Llargués.

La tradició flequera la va seguir el seu fill Andreu Llargués que junt amb la seva esposa Dolors Cleries fan créixer el negoci familiar fins a tenir 9 punts de venda i 25 treballadors. Durant tot aquest temps, la Fleca Llargués segueix treballant i elaborant els seus productes de pa i brioxeria de forma artesanal.

El canvi de mil·lenni fa que la 5a generació continui a dia d'avui amb el negoci. Els germans Llargués aposten per mantenir el negoci familiar i al maig de 2003 la Generalitat els atorga el reconeixement d'establiment centenari.

L’aparició de grans supermercat a Mollet, els canvis en els hàbits de consum, la ploriferació de punts de pa calents, els difícils moments de la fleca a nivell nacional i sobre tot la crisis econòmica del 2007, fa que la família hagi de reestructurar el negoci i tancar moltes botigues, algunes de les quals amb més de 30 anys d'història, i dedicar tots els seus esforços a mantenir la central de la fleca, ubicada a l’avinguda Jaume I,74.

En l’actualitat la fleca Llargués és un forn de pa tradicional. "Els productes s’elaboren i es venen al mateix lloc", explica Llargués. Per això al novembre de 2018, la Generalitat va atorgar a la fleca molletana l’acreditació oficial com a flequer artesà alimentari.

Edicions locals