La PAH engega una campanya contra la criminalització de l'ocupació
Des de la plataforma afirmen que l'11% d'immobles de Catalunya estan buits
Mollet del Vallès
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Mollet va presentar el dimecres una campanya d'àmbit català que sota el títol de Viure no és delicte té com a objectiu "acabar amb l'estigma i criminalització de l'ocupació".
Segons Ana Mejías, integrant del col·lectiu, a tota Catalunya "hi ha un 11,6% d'habitatges buits o el que és el mateix, 448.000 immobles sense inquilins". Davant d'això la PAH molletana va denunciar que "només un 1,3% del parc d'habitatges està en règim d'habitatge social, és a dir 3 habitatges per cada 1.000 habitants".
Cal sumar el fet que "el preu del lloguer va augmentar en un 49% en els últims cinc anys, fent que les famílies dediquin el 51% dels seus ingressos a aquesta despesa i el risc de pobresa s'hagi situat al 20%".
Com va explicar la Mónica, per a moltes famílies "l'opció d'ocupar és l'unica solució possible davant de situacions límits". Ella ho va viure en primera persona quan el 2010 es va quedar sense feina i no vaig poder pagar el lloguer. "Després d'intentar-ho tot, la PAH em va facilitar un habitatge propietat del Banc Sabadell", diu la Mónica que ara viu amb els seus fills en un pis de protecció oficial.
Segons la PAH, a diferència del que diuen als mitjans de comunicació "el 82% dels pisos ocupats pertanyen a grans tenidors". "És falsa la idea que un dia marxes de vacances i quan tornes t'han ocupat el pis", assenyalava Mejías que recordava que al partit judicial de Mollet es van donar 192 casos de desnonaments el 2017.