40 anys de Ball de gitanes a Mollet

Aquesta tradició amb més de 200 anys d'història va estar a punt de desaparèixer als anys 60, durant el franquisme

Cultura

Ball de Gitanes 2017
Ball de Gitanes 2017

Mollet del Vallès

L'any 1979 després de desaparèixer durant quasi dues dècades, el Ball de Gitanes va tornar a Mollet amb noves colles que, fins als nostres dies, han mantingut aquesta tradició. Aquest diumenge se celebren els 40 anys de la recuperació del ball de gitanes a Mollet, amb una celebració que tindrà lloc diumenge a partir de les 9 h a la plaça Major, i que organitza l'Esbart dansaire de la capital baixvallesana.

En la diada festiva amb elements històrics del Ball de Gitanes hi participaran les colles del Ball de Gitanes de Martorelles, Montmeló, Parets del Vallès i Mollet del Vallès, juntament amb altres entitats molletanes de cultura tradicional –gegants, castellers i diables–. Les colles de Ball de Gitanes són les mateixes que van participar el 1884 a la ballada més antiga de les que es té constància documental.

El dia començarà amb un esmorzar de les colles participants i una primera actuació a la plaça Major a primera hora, en la qual s'inclourà una peça conjunta de totes les colles del ball de gitanes.

Seguirà una cercavila per l’avinguda Llibertat i carrer Barcelona, fins a la plaça Prat de la Riba on, després de noves actuacions de gegants i castellers, es farà la tradicional Gitanes a la Plaça - Trobada de Colles del Ball de Gitanes.

Obrirà la cercavila una representació dels llegendaris personatges de les antigues ballades de gitanes: el capità a cavall, el vell i la vella, i els diablots.

En conjunt, els quatre pobles concentraran nou colles amb prop de 200 dansaires.

Breu història del ball

Tot i el risc de caure en l'oblit, les primeres documentacions d’aquest ball, profundament arrelat al Vallès, daten de l’any 1767 a Sant Celoni. Va ser durant la Segona República quan aquesta forma ancestral i pròpia del Carnaval vallesà va gaudir de major popularitat i, tot i que va sobreviure en els primers anys del franquisme, va desaparèixer a la dècada dels anys 60. Actualment, el Ball de Gitanes gaudeix a la comarca d’una forta presència.

Edicions locals