El ple aprova el disseny del futur barri del Calderí

Ara Mollet ERC MES i Canviem Mollet critiquen la manca de debat sobre la planificació urbanísitica

Societat, Política

El ple de l'Ajuntament ha aprovat aquest dilluns la modificació del Pla General d'Ordenació Urbanísitca en l'àmbit del Calderí, una aprovació que determina el disseny dels espais que hi haurà al futur barri del Calderí.

La proposta presentada per la Junta de Compensació i que ha passat al ple, preveu que dels 297.000 metres quadrats de l'àmbit del Calderí, uns 234.000, el 80%, sigui sòl d'ús públic. "És una proposta molt per sobre dels estàndars legals", defensava la regidora de Planejament i Gestió urbanística, Mireia Dionisio, en relació al sistema d'equipaments comunitaris (espais lliures i equipaments) que es reserven en el planejament i que tripliquen el que obliga la legislació urbanística. En concret, en el cas dels espais lliures (parcs i jardins) la normativa obligaria a reservar uns 29.000 metres quadrats i se'n reserven 94.000. Pel que fa als equipaments, l'estàndar legal determinaria uns 25.000 metres quadrats i la proposta aprovada en reserva uns 83.000. En el cas dels equipaments de titularitat pública, es preveuen destinats a usos docents, assistencials i sanitaris, culturals i d'espectacles, a serveis ambientals i recreatius i esportius.

A més, la modificació preveu un augment substancial de l'espai residencial protegit que passa de 13.000 a 30.846 metres quadrats i una reducció del sostre residencial de lliure mercat. Això es tradueix en 480 habitatges de protecció –pels 144 previstos el 2014– dels quals uns 140 seran de propietat municipal. Pel que fa als habitatges de mercat lliure passarien dels 868 previstos a 849.

L'aprovació, però, no va estar exempta de crítiques, ja que tant Ara Mollet ERC MES com Canviem Mollet van lamentar la manca de debat sobre la planificació urbanística del nou sector, l'únic terreny urbanitzable que queda a la ciutat. "Aquesta proposta que presenten no és l'única manera de dibuixar el Calderí i no s'ha pogut fer un debat sobre com volem que sigui el futur barri", lamentava la regidora d'Ara Mollet ERC MES Marta Vilaret, qui posava sobre la taula alguns elements "discutibles" del planejament. Entre d'altres, sobre l'increment del nombre d'habitatges protegits, Vilaret assegurava que això comportaria un increment de la densitat residencial que es traduïria en una reducció de metres quadrats dels habitatges. "Trobarem pisos amb una mitjana d'entre 55 i 58 metres quadrats. Creiem que això mereix un debat", deia Vilaret qui també qüestionava "la gran àrea terciària a la rotonda d'entrada" com a model comercial i assegurava que "el barri quedarà poc integrat amb la resta de trama urbana".

Per la seva part, Marina Escribano, portaveu de Canviem Mollet, compartia les crítiques sobre la manca de debat. "Era un projecte esperat que calia estudiar en profunditat i no donant una documentació de 800 pàgines un dijous abans del ple". Escribano reconeixia algunes de les virtuts del planejament. "Hi ha elements positius i necessaris com l'habitatge protegit i l'espai per a equipaments però també hem de comptar que la població creixerà entre 3.000 i 4.000 persones", apuntava. Canviem Mollet lamentava les "presses" per aprovar el pla en l'últim ple del mandat i demanava deixar el punt sobre la taula perquè "sigui el proper govern sense demora qui faci el debat sobre el planejament i l'aprovi".

El govern, però, no va acceptar la proposta de Canviem i va tirar endavant la votació del punt que es va aprovar amb els vots favorables de PSC, PP, Cs i Podem. En aquest cas, els grups de l'oposició que van donar suport al pla consideraven que aquest és una "oportunitat". "La modificació pot permetre la creació d'un parc públic d'habitatge i d'equipaments necessaris a la ciutat. Quan abans s'aprovi millor", deia el portaveu de Podem Mollet, Xavier Buzón.

Francisco Muñoz de Cs, opinava que "per les dates pot semblar un projecte electoralista però no el podem desaprofitar", i Susana Calvo, del PP, considerava que "és necessari que comenci el desenvolupament".

Canviem Mollet i el PDeCAT es van abstenir en el punt i Ara Mollet ERC MES hi va votar en contra.

Edicions locals