La MITMO recupera en l'edició d'enguany els contes clàssics

A la Mostra també es celebraran els 25 anys de Galiot Teatre

Cultura

'Vida' de Javier Aranda
'Vida' de Javier Aranda

Mollet del Vallès

La Mostra Internacional de Titelles de Mollet celebra una edició molt especial. A més de ser la 13a d'aquest festival de titelles referent en l'àmbit estatal, es commemoren els 25 anys del naixement de la companyia Galiot Teatre.

Quina millor manera de celebrar una fita històrica que recuperant alguns dels contes clàssics a través de petites escenes i titelles dels personatges més coneguts per als infants. Aquesta és una de les principals propostes d'aquesta MITMO, però no és l'única.

En la 13a cita, la mostra augmenta companyies, espectacles i representacions que podran veure's al Centre Cultural de La Marineta, al Mercat Vell, a la plaça Prat de la Riba, a la plaça Europa, a la Sala Fiveller, a la plaça Catalunya i al parc de les Pruneres. En aquest cas seran 20 els col·lectius titellaires els quals duran a terme 24 actuacions amb tècniques tan diferents com les ombres xineses, els titelles de guant i les marionetes de fil.

Mollet es convertirà en la capital mundial dels titelles durant tres dies i, tal com assenyalen els organitzadors de la Mostra Internacional, l'esdeveniment, un any més, farà més i millor honor al seu nom amb artistes vinguts de Portugal, Colòmbia, Argentina, Suècia, Andalusia, País Valencià, Aragó i, per descomptat, també de Catalunya.

Els titelles seran més a prop que mai

Galiot Teatre torna a oferir els seus tres espais emmarcats dins del projecte Galiot únic, que permeten als infants entrar en contacte de primera mà amb el món titellaire.

A Munta Titella, situat a la plaça Europa, als més menuts podran crear el seu propi titella per després jugar-hi, i a la Carpa Món Titella, al mateix recinte, hi haurà 60 titelles, 6 habitacions i més de 30 armaris / finestres per obrir, mirar i manipular. L'entrada a ambdós espais té un preu d'1 euro.

Així mateix, la canalla també podrà dirigir-se a Cal Titella, un espai d'entrada gratuïta situat al Mercat Vell amb més de 150 titelles on podran conèixer els diferents tipus de tècniques de manipulació que fan servir els mestres titellaires.

25 anys de Galiot

Un quart de dècada es diu ràpid. 25 són els anys que compleix Galiot Teatre, el col·lectiu organitzador de la MITMO. Tot va començar el 1994 a Mollet en un petit local del carrer Portugal. Allí va néixer l'associació Galiot Teatre que en els seus inicis estava vinculada a la Fira d'Artesans de la capital baixvallesana. Va ser el mateix any en què es va estrenar el primer espectacle de teatre d'escenari de la companyia a la Fira de Teatre de Tàrrega i, posteriorment, van anar arribant altres produccions en diferents formats.

El 2007 va arribar el repte de crear un gran esdeveniment cultural a la ciutat i va ser quan va néixer la MITMO, A partir de 2010, Galiot va iniciar un projecte únic en tot l'estat: instal·lacions dedicades a l'art dels titelles per a tot el públic assistent. Durant 8 anys es van crear 3 grans instal·lacions que han pogut viatjar pels principals festivals internacionals de teatre i titelles. És per aquest motiu que en la MITMO 2019 hi ha una exposició sobre la història de Galiot a la Marineta i així mateix, per celebrar-ho Jordi Monserdà ha creat la instal·lació itinerant Drac Manelic.

Edicions locals