La Junta Electoral Central resol sobre la creació del grup municipal de Podem Mollet

La JEC considera que la formació lila no formava part de la coalició Canviem Mollet però un informe jurídic municipal valida la creació del grup

Política

Mollet del Vallès

La Junta Electoral Central ha considerat que Podem no formava part de la coalició electoral Canviem Mollet que es va presentar a les eleccions municipals de 2015. Segons la resolució, la coalició estava formada per Iniciativa per Catalunya Verds, Esquerra Unida i Alternativa, Entesa pel Progrés Municipal i Barcelona en Comú.

Tot i aquesta resolució, que a priori posaria en qüestió la creació d'un grup municipal propi per part de Podem a l'Ajuntament de Mollet, un informe dels Serveis Jurídics municipals apunta que l'informe de la JEC “no desvirtua la decisió presa pel plenari municipal” ja que la doctrina de la JEC sobre la creació i disolució de grups municipals indica que aquest és un tema de "règim local i no electoral" i que, per tant, "no és competència de la JEC".

El conflicte per la creació del grup Podem es va escenificar en el ple del passat 28 de gener, quan es va aprovar la constitució del grup municipal de Podemos amb el vot a favor dels 3 regidors de Podemos i l’abstenció del PSC. De fet, els dubtes jurídics sobre la idoneïtat d'aquesta constitució –que comptava amb informes jurídics contradictoris– van provocar que els regidors de la resta de grups municipals s'absentessin de la sala per evitar haver de votar.

De fet, en un dels seus informes, la secretària municipal concloïa que si Podem no formava part de la coalició electoral, els tres regidors de Podem que abandonaven el grup municipal de Canviem Mollet "haurien de ser considerats regidors no adscrits" en aplicació Reglament Orgànic Municipal (ROM), una decisió, que, limita alguns dels drets dels regidors, entre els quals les aportacions econòmiques rebudes. En concret, la creació o no d'un grup municipal suposava una diferència en l'aportació al grup d'uns 30.000 euros fins al maig.

D’altra banda, un informe dels serveis jurídics municipals aconsellaven en aquell moment seguir endavant amb la constitució d’aquest grup i elevar aquest dubte a la JEC, recomenació a la qual es va acollir l'alcalde, Josep Monràs. La Junta Electoral Central feia arribar la seva resolució a l'Ajuntament de Mollet el passat 4 de març, segons el registre d'entrada municipal. Amb tot, en un nou informe, un cop rebuda la resolució, els serveis jurídics municipals no consideren determinant l'opinió de la JEC.

Crítiques de Canviem

Davant aquesta situació, el grup de Canviem Mollet, ha emès un comunicat en que critica que la resolució "ens ha estat comunicada aquest 15 d’abril, 40 dies després de la seva recepció". Per al grup municipal de Canviem Mollet aquests fets "demostren les males pràctiques del govern del Sr. Monràs". El grup opina que "l'ocultació" d’aquesta resolució de la JEC durant més de 40 dies evidencia "una opacitat manifesta" i una "instrumentalització política i partidista dels serveis jurídics municipals, que primer serveixen per eludir un informe negatiu de la Secretària Municipal i ara per passar per sobre d’una certificació de la pròpia JEC", opinen.

Canviem creu que amb aquest informe municipal no s'aplica el ROM i que "tot això es fa pels interessos electorals del Sr. Monràs i deixa en evidència un pacte entre el PSC i Podemos".

Edicions locals