L'Esplai Xivarri celebra els seus 35 anys

En el marc de la celebració dels 35 anys de l'Esplai Xivarri, divendres hi haurà una conferència a càrrec de Carles Armengol (18.30h). I, dissabte (20h) s'oficiarà una missa en commemoració del Dia de la Mare de Déu de l'Alegria a l'església Sant Vicenç.

Societat

Una història estesa per transmissió oral apunta que l’Esplai Xivarri va començar quan el mossèn de la parròquia Sant Vicenç, Carles Mascaró, passejava un dia per la plaça Prat de la Riba i s’aturava per jugar amb uns nens. Amb els dies, el mossèn va deixar els infants en mans d’uns joves que resultarien ser els primers monitors. D’això, ja en fa 35 anys i l’Esplai Xivarri fa mesos que celebra el seu aniversari.
Com qualsevol efemèride, és  bon moment per aturar-se i fer balanç. En aquests 35 anys hi han participat prop de 250 monitors i milers de nens. "La finalitat de l’esplai és la transformació social, treballar per un món més just i igualitari", explica Joan Manel Sánchez, responsable del Xivarri. Segons Joan Manel, els esplais són vigents perquè "ocupen un espai al qual no arriben familiars i professors".
En aquest sentit, l’Esplai Xivarri compta amb un ideari general que recull els principals valors humans com la generositat, la convivència, la tolerància i el foment de l’esperit crític. "Són principis que coincideixen amb la fe cristiana i creiem que són constructius però el Xivarri no és una catequesi", diu Joan Manel. Sobre aquests eixos, el Xivarri divideix els infants en grups per treballar necessitats específiques. Joan Manel assegura que els nens agafen més confiança al monitor que no pas a l’adult perquè "els veuen més propers a la seva edat".
Aquest curs, el Xivarri acull 90 nens, 11 monitors i 2 ajudants. "Per la progressió de l’esplai és una bona xifra, però en una ciutat de 50.000 habitants hauríem d’aspirar a créixer una mica més". Per això, part de les activitats de l’aniversari es destinen a la promoció de la filosofia Xivarri. L’agenda de celebracions va començar a l’octubre amb una multitudinària festa amb animació infantil del grup Caball de Cartró i la presència d’altres esplais. Alhora, el Xivarri va iniciar al novembre un cicle de xerrades que clourà a l’abril. Els actes més recents van ser el Matí Lúdic i el concert jove de grups locals al Mercat Vell

Edicions locals