'Em vaig espantar amb la veu dels micos que et passaven per sobre i es pixaven al teu cap'

El molletà Jonathan Bola corre la Ultra Marató de Costa Rica, una dura prova d'autosuficiència

Esports

Jonathan Bola durant la Volcano Ultra Marathon de Costa Rica
Jonathan Bola durant la Volcano Ultra Marathon de Costa Rica | Jonathan Bola

Nil Artiaga

El corredor molletà d’ultra maratons Jonathan Bola va córrer per primera vegada una ultra marató d’autosuficiència: la Volcano Ultra Marathon de Costa Rica –del 5 al 14 d’abril–.

Va ser una prova molt dura, plena d’obstacles, canvis de clima, terrenys pantanosos i, fins i tot, animals perillosos, tal com explica l’atleta. “A la primera etapa, quan ens vam endinsar a la selva, em vaig espantar amb les veus dels micos que et passaven per sobre i es pixaven al teu cap”, recordava Jonathan Bola.

A més, explicava que, per si un cas, els corredors portaven un matxet per si els atacava un animal perillós. “Hi havia serps, cucs enormes i molts insectes”, assegurava. I és que la Volcano Ultra Marathon de Costa Rica va ser tota una aventura que travessava selves i muntanyes.

Al ser una prova d’autosuficiència, Bola explicava que des de l’organització només els donaven aigua, però tampoc gaire sovint: “Moltes vegades ens havíem d’espavilar i agafar aigua dels rius, fruites del bosc i fins i tot pescar a la platja”, destacava.

Bola va haver d'abandonar la primera etapa per un cop de calor. "Hi havia més de 35 graus de temperatura i un 90 per cent d’humitat. Els metges em van recomanar que abandonés l’etapa", explicava. "Als atletes europeus ens va costar molt adaptar-nos al clima", afegia. A més, a la segona, va patir un fort cop al turmell després de relliscar.

Tot i la dificultat de la ultra marató, Bola va poder acabar la prova i en 24è lloc de 29 participants. “El més important no era la classificació, sinó acabar la prova i ajudar-nos entre tots els atletes perquè ningú es perdés o els hi faltés menjar”, conclou el corredor baixvallesà.

Edicions locals