L'Hospital de Mollet va atendre 923 pacients amb fibromiàlgia i fatiga crònica el 2018

El centre molletà disposa de la unitat especialitzada referent per als pacients del Vallès Oriental i el Baix Montseny

Societat

L'Hospital de Mollet va atendre 923 pacients amb fibromiàlgia i fatiga crònica el 2018
L'Hospital de Mollet va atendre 923 pacients amb fibromiàlgia i fatiga crònica el 2018

Mollet del Vallès

La Unitat d'expertesa de síndromes de sensibilització central de l'Hospital de Mollet, que atén pacients amb fibromiàlgia i fatiga crònica, va atendre l'any passat 923 persones que pateixen aquestes malalties, unes patologies de les quals encara se'n desconeixen les causes i que, tot i la pedagogia feta en els últims anys, continua sent estigmatitzant per a molts dels afectats.

Des del 2010, el centre molletà disposa d'aquesta unitat, que dona servei als malalts de tot el Vallès Oriental i el Baix Montseny, i que està integrada per tres reumatòlogues –una d'elles incorporada l'any passat–, una internista, una psicòloga i una infermera gestora de la unitat.  

La fibromiàlgia és una afecció que produeix en el malalt un dolor prolongat que es propaga per tot el cos. Alguns dels símptomes són el dolor i la fatiga crònics i l'insomni, molts cops acompanyats de trastorns de l'estat d'ànim com depressió i ansietat. "No es coneix la causa però sabem que té a veure amb la manera amb què el sistema nerviós processa el dolor", explica Marta  Pelegrín, infermera gestora de la unitat.

Tant la fibromiàlgia com la fatiga crònica són malalties amb molts símptomes i davant el desconeixement de la causa, el tractament és paliatiu. "Es tracta amb diferents fàrmacs en funció del símptoma que es vulgui atacar: dolor, ansietat...", diu Pelegrín, qui explica que, a banda de la part farmacològica, amb els pacients es treballen conductes i hàbits de salut com l'alimentació, la higiene del son o l'activitat física. "El medi aquàtic és molt bo per treballar la musculatura. Si aquesta s'atrofia i debilita hi haurà més dolor per això és important fer exercici físic moderat", assegura.

Els pacients que arriben a la unitat ho fan derivats des de l'atenció primària o des d'algun especialista, tot i que molts arriben després d'un llarg periple. "Abans hi havia malalts que es passaven fins a 10 anys voltant pel sistema abans de tenir un diagnòstic", diu Pelegrín, qui admet que és una malaltia en què els pacients "han de justificar constantment el seu dolor, que no es veu i que és difícil de mesurar, fins i tot davant encara d'alguns professionals sanitaris", lamenta.

Dia Mundial

Diumenge 12 de maig s'escau el Dia Mundial de la Fibromiàlgia, una data que l'Associació de Fibromiàlgia de Mollet i comarca (AFIMOIC) aprofita per organitzar activitats de sensibilització per donar visibilitat a aquesta malaltia. En aquesta ocasió, a més del manifest que es llegirà a les 12 h a la plaça Major (davant l'Ajuntament), la jornada començarà amb una passejada per Mollet, que sortirà a les 10.30 h de l'església Sant Vicenç. AFIMOIC va néixer el 2000 i té al seva seu al carrer Palaudàries, 1 de Mollet, on té horari d'atenció els dilluns de 17.30 a 20 h.

Edicions locals