Mor Jaume Rifà, estudiós de la història de Sant Fost

Vincultat a diverses entitats de la població, Rifà era un dels membres històrics del Pessebre Vivent

Societat

Mor Jaume Rifà, estudiós de la història de Sant Fost
Mor Jaume Rifà, estudiós de la història de Sant Fost

Sant Fost de Campsentelles

L'estudiós de la història de Sant Fost Jaume Rifà ha mort a 75 anys víctima d'una malaltia. Durant tota la seva vida va estar vinculat a diferents entitats culturals i esportives del municipi i a més va ser un prolífic autor de llibres i fascicles sobre la història santfostenca.

Rifà va néixer el 15 de maig de 1944. De petit va assistir a l’escola del poble i de més gran va cursar estudis a l’Escola Industrial de Terrassa. Més endavant es va diplomar com a mestre de català per la Universitat de Barcelona. Des de 1975 i fins a la seva jubilació va treballar de professor a l’Institut de Mollet del Vallès.

Rifà va estar vinculat a diferents entitats culturals i esportives del municipi, entre les quals el Pessebre Vivent, del qual va ser membre fundador i de la junta durant 30 anys. De fet, encara no fa un any, Rifà passava el relleu de les responsabilitats a la junta juntament amb el president històric, Joan Armengol, que moria el passat mes d'agost.  

La seva inquietud per conèixer i donar a conèixer part de la història local a l’exterior el va portar a escriure diversos llibres de temàtica santfostenca, i també col·laborava en altres publicacions del poble i de la comarca amb articles relacionats amb la cultura i la política del municipi.

Sense ser aficionat a la fotografia, des de fa dècades col·leccionava imatges antigues del poble i també documents que trobava regirant per les fires i mercats d’antiguitats i per les antigues cases del poble. Aquesta tasca ha fet que actualment el seu un arxiu personal disposi de més de 2.000 fotografies catalogades, del principi de l’any 1900 fins a l’any 1980.

Precisament, els seus darrers treballs anaven encaminats a donar a conèixer tot aquest arxiu gràcies a l'edició de la col·lecció de fascicles temàtics Fem Memòria, que tracta diferents aspectes del Sant Fost de Campsentelles del segle XX, amb fotografies antigues.

La cerimònia de comiat de Jaume Rifà serà aquest dimecres a les 11.45 a l'església de Sant Fost.

 

 

 

 

Edicions locals