Mollet és la població del Baix Vallès on menys es fuma

Els experts alerten sobre les cigarretes electròniques i els nous sistemes d'inhalació de nicotina i reclamen més mesures contra el tabac

Societat

Albert Alexandre

Els experts alerten sobre les cigarretes electròniques i els nous sistemes d'inhalació de nicotina i reclamen més mesures contra el tabac.

Certament, Àngela Martínez Pico, psicòloga clínica especialitzada en drogodependència i coordinadora de les unitats de tabaquisme dels centres d'Atenció Primària del Vallès Oriental, té motius per estar satisfeta. Les claus per aconseguir la reducció del nombre de fumadors es troben en campanyes com la Setmana sense fum que es va celebrar recentment. Impulsades per l'OMS a escala internacional i per la Direcció d'Atenció Primària Metropolitana Nord al territori, la campanya va consistir en diferents iniciatives informatives per fer palesa la xacra que representa el tabaquisme.

"L'evidència que fumar perjudica la salut no cal ni explicar-la perquè és ciència", afirma Martínez taxativa. Cada cigarreta suposa introduir-se més de 4.000 substàncies i "genera patologies respiratòries i cardiovasculars".

"Quan es fuma s'introdueixen partícules al cos que són massa grosses per poder depurar i allí es queden", diu.

Una de les 4.000 substàncies és la nicotina que "no produeix càncer, però és una droga addictiva que actua en el cervell donant plaer". Fumada, aquesta substància triga set segons a activar els receptors neuronals. "Imaginem una persona que fuma 10 cigarretes diàries i dóna a cada cigarreta 20 pipades, això suposa activar 200 vegades els receptors diàriament", diu Martínez. Per a l'especialista el problema sorgeix perquè la persona addicta al tabac no és capaç de desvincular la seva dependència de la seva vida. "El tabaquisme és una malaltia i generalment qui fuma se sent malament, perquè sap que el seu consum és nociu però no pot deixar-lo perquè li produeix plaer, i això li fa tenir l'autoestima baixa", considera. A més, alerta del risc que hi ha per a terceres persones. Segons Martínez està demostrat que quan algú fuma a casa, hi ha partícules, per exemple, que es dipositen sobre els peluixs dels infants. "Els nadons tenen un ritme respiratori més elevat que els adults i el risc de tenir malalties per a ells és molt més gran", alerta.

La lluita contra el tabaquisme

Davant d'aquesta situació Martínez planteja dues formes de lluitar contra la malaltia del tabaquisme. La primera consisteix en l'ajuda mèdica que unitats com les que ella coordina al Baix Vallès ofereixen als qui volen deixar de fumar. "Està demostrat que la combinació d'una teràpia psicològica i farmacològica té un 70% d'eficàcia", relata. Per altra banda, Martínez proposa una legislació més restrictiva que dificulti el consum de tabac: "Les lleis de 2005 i 2010 a l'Estat espanyol i l'augment del preu del tabac van reduir molt els fumadors". De fet, la Generalitat està treballant en l'elaboració d'una llei que prohibeixi fumar a instal·lacions esportives a l'aire lliure, a parades de transport públic i a vehicles privats. "A Austràlia, on no es pot fumar al carrer, hi ha un 7% de fumadors", diu Martínez.

A més, la psicòloga es mostra contundent amb les cigarretes electròniques o altres sistemes com els nous escalfadors de nicotina per ser consumida via aspiració, avui molt de moda entre els més joves als Estats Units. "Són mètodes molt perillosos i addictius, i està demostrat que la indústria tabaquera és darrere d'aquests productes", explica.

Les xifres al Baix Vallès

Si bé és cert que en el darrer any els fumadors al territori han augmentat un 2%, també és veritat que aquest percentatge és molt semblant a la dinàmica general de Catalunya. Al Baix Vallès, la prevalença –terme tècnic amb el qual es descriu el nombre de persones fumadores– és del 21,33% entre la població de 14 a 80 anys, segons dades de l'Institut Català de la Salut. El municipi amb major prevalença és la Llagosta, amb un 23,99% mentre que on menor és aquesta xifra és a Mollet, amb un  20,21%. Segueixen Montmeló (22,88%), Santa Maria (22,49%,), Montornès (21,99%), Parets (21,81%) i Sant Fost (20,52%). "On la gent té un nivell d'estudis i un nivell socioeconòmic més baix, la prevalença és més alta", diu Martínez. "Tanmateix on la població està més envellida és baixa", conclou.

Edicions locals