Jordi Turull, al judici: 'Sóc aquí per les meves idees i perquè no vaig renunciar a la meva activitat política'

També ha assegurat que l'1 d'octubre "no hi va haver muralles humanes, hi va haver muntanyes de dignitat"

Política

| ACN / senyal Suprem

El paretà Jordi Turull ha fet aquesta tarda la seva darrera intervenció en el judici del procés, que aquest dimecres quedarà vist per sentència. I ha estat contundent a l'hora d'explicar perquè és empresonat i perquè l'estan jutjant actualment: "Sóc aquí per les meves idees i perquè no vaig renunciar a la meva activitat política". En aquest sentit, ha assegurat que va arribar a la bancada dels acusats "defensant pacíficament la independència de Catalunya". "Sóc independentista i ho seré", ha afegit.

També ha parlat concretament sobre el referèndum. D'una banda, "sentir a la fiscalia dir que organitzar un referèndum és un delicte, tot i que està despenalitzat, fa pànic", ha afirmat. I d'altra banda, ha assegurat que "en el 98% dels punts de votació es vivia amb il·lusió i amb la sensació de participar en una cosa gran" i que "hi havia ciutadans exercint de ciutadans", negant així que hi hagués violència. "La violència mai ha format part del meu codi de conducta", ha apuntat, i ha negat que hi hagués "mirades d'odi" per part dels votants, sinó més aviat hi havia "milers d'ulls brillants. No hi va haver muralles humanes, hi va haver muntanyes de dignitat".

A més, Turull també ha asseverat que "els catalans no són ovelles" i ha dit que els polítics que van encapçalar el procés són "instruments del clamor que es viu a Catalunya". El paretà ha aprofitat el seu últim discurs al judici per criticar el govern: "Sempre ens va mostrar silenci i ens va ensenyar la resignació com a camí". I va ser ferm en assegurar que: "Escapçant-nos a nosaltres no s'escapçalarà l'independentisme". Turull també es va adreçar al govern per dir-los: "Confonen la discrepància amb l'atac i la falta de respecte; això només existeix en mentalitats insegures o autoritàries".

Arrel política, solució judicial

Per últim, l'exdiputat del Parlament va afirmar: "L’origen de tota aquesta causa és una arrel política i en aquesta sala alguns volen dilucidar un problema polític amb solucions judicials. Les qüestions polítiques s’han d’afrontar, no es poden ignorar, i molt menys castigar. Nosaltres sempre hem apostat pel diàleg". I va afegir: "És inaudit que de la suma d'actes legals i reunions lícites es pretengui construir un dels delictes més greus del codi penal".

Per últim, Turull va cloure, emocionat, amb paraules d'agraïment als advocats, a les persones que els han donat suport durant tots aquests mesos i a la seva família: "Mai podré viure suficients anys per agrair tant a tantes persones".

Edicions locals