La rebel·lió de María José Sánchez, la nova alcaldessa de Sant Fost contra tot pronòstic

La sessió al ple de constitució del dissabte havia de fer alcaldessa a Montserrat Sanmartí, amb tot, un gir de guió inesperat ha fet que la candidata del PSC ocupés el càrrec

Política

La nova alcaldessa
La nova alcaldessa

Sant Fost de CampsentellesAlbert Alexandre

La política a Sant Fost és capritxosa. Aquest matí només set persones a tot el poble sabien que Montserrat Sanmartí no tornaria a ser alcaldessa. Només els futurs regidors d'ERC-Junts pers Sant Fost, Sant Fost En Comú Podem i María José Sánchez, fins aleshores candidata del PSC a l'alcaldia, sabien qui ocuparia el càrrec: la mateixa Sánchez.

Al ple de constitució de l'Ajuntament tot estava preparat perquè Sanmartí sortís reelegida amb els vots d'IUSF i el PSC, que en assemblea el dijous, havia decidit donar suport a la cap de llista del partit municipalista.

Les coses han canviat quan Sánchez, en pronunciar el seu discurs de recollida de l'acta de regidora, ha començat les seves paraules afirmant que abandonava les files socialistes. Ja s'intuïa que hi havia quelcom que no succeiria segons el guió establert.

Albert Bastida de Sant Fost En Comú Podem ha presentat la seva candidatura a l'alcaldia, Carles Miquel també ho ha fet i Sánchez, com a regidora no adscrita s'hi ha sumat quan en principi l'assemblea socialista havia estipulat que la regidora no s'hi presenteria. Les cares dels integrants del PSC expressaven la incredulitat que acabaria de ser màxima amb el resultat de les votacions secretes.

Sis vots han estat per Sanmartí i set per a María José Sánchez o també coneguda com a Josefa. La fins aleshores alcaldessa d'IUSF s'ha aixecat sense entendre el que acabava de passar per demanar explicacions al PSC que encara ho entenia menys.

A les portes de l'Ajuntament en acabar el ple, les cares llargues entre les files socialistes eren més que evidents. "És una traïció en tota regla", deia Paco Guerra profundament xocat. "Hem confiat en ella, li hem pagat cursos perquè aprengués a parlar en públic i així ens ho ha pagat", afegia per assegurar que Sánchez ja no era del partit.

Des d'IUSF cares llargues i cap comentari. Sanmartí ha desaparegut del recinte ràpidament i Juan Francisco Fernández, president de l'agrupació, no ha volgut fer declaracions.

Per la seva banda, Sant Fost En Comú Podem i ERC-Junts per Sant Fost estaven exultants. La nova alcaldessa es mostrava contenta però molt nerviosa. De fet Sánchez, després de fer efectiu el seu nomenament, ha marxat de l'Ajuntament a correcuita entre crits de "traïdora" i els aplaudiments dels seus nous socis de govern.

La rebel·lió de la Josefa

Segons apunten des del PSC, la candidata del partit va votar el dijous nit a favor d'investir a Sanmartí com a alcaldessa. Alguna cosa va canviar aquella matinada perquè al matí de divendres va ser ella qui es va posar en contacte amb ERC-Junts per Sant Fost i Podem que ja veien per perduda l'oportunitat de fer fora a Sanmartí de l'alcaldia.

"Cal reconèixer la solidaritat d'ERC que tot i ser la força més votada de les tres, ha apostat per la candidata més transversal", assenyalava Albert Bastida.

"La Josefa és una persona de fortes conviccions i volia un govern de canvi", explicava Carles Miquel.

En l'assemblea del PSC del dijous hi van intervenir pesos pesants del socialisme al territori. Sánchez hauria votat a favor de Sanmartí pressionada i contra la seva voluntat. Més quan el PSC havia mantingut nombroses reunions amb ERC-Junts per Sant Fost en les quals els dos partits mostraven una gran sintonia en els programes electorals.

Certament durant tota la campanya, la Josefa, tot i ser la candidata no ho semblava i sempre deixava que fossin els històrics del partit a Sant Fost qui parlessin per ella en entrevistes i actes públics.

Amb aquest acte rebel, la nova alcaldessa hauria canviat el seu paper subaltern amb un cop de puny sobre la taula que es recordarà anys a Sant Fost i que posa fi a un quart de segle de governs d'independents.

Edicions locals