Una exposició recorda els 25 anys d'història de Morats i Torrats

Aquesta mostra, una de les activitats de l'aniversari de les colles, es pot visitar a la marineta fins al 19 de juliol

Cultura

La Colla Morada i els Torrats celebren enguany el seu 25è aniversari i per commemorar-ho han organitzat una exposició a La Marineta sobre tota la seva trajectòria: des de la creació, amb Joan Garcia com a president de Morats i Torrats, fins a l'actualitat, amb Aitor Millán encapçalant Torrats i Jose López al capdavant de Morats. Inaugurada el passat dissabte estarà fins al 19 de juliol.

Sobre la mostra, López explica que l'objectiu és "recordar els 25 anys de les dues colles, recordar les proves antigues, tota la gent que hi ha passat i que s'ha deixat la pell pels dos colors, i recordar totes les festes majors".

I Millán afegeix: "Volem fer una exposició molt gran de les dues colles en què, com més recursos materials tinguem, més xula serà per a tothom". És per això que durant les setmanes previes a la inauguració van fer una crida perquè la gent els fes arribar imatges, vídeos, samarretes, mocadors o qualsevol element de la història de Morats o Torrats.

D'altra banda, sobre els actes del 25è aniversari, el cap de colla morat explica que porten des del gener rememorant l'efemèride: "Vam començar amb la festa major d'hivern traient un pastís i presentant capgrossos". Ara, però, estan centrats en la festa major d'estiu, i López assevera: "Conjuntament amb Torrats volem recordar les proves antigues, buscar actes antics i homenatjar totes les persones que han passat per les colles i que han fet de la festa major de Mollet la festa major de Morats i Torrats".

Millán també apunta que estan "acabant de definir i de detallar la festa major", però té clar que volen "que sigui una festa amb records d'aquests 25 anys".

Satisfacció i honor

El cap de colla torrat assegura que "és una satisfacció enorme ser el cap de colla d'aquest 25è aniversari i poder veure que hi ha una feina ben feta al llarg de tots aquests anys fins ara". El del mam recorda que va entrar, entre d'altra gent, per l'Adrià Lorente, qui va ser cap de colla del 2006 al 2009, i que ara és membre de la junta directiva: "El record més antic que tinc de les colles és veure l'Adri guanyant festes majors a l'envelat, quan es feia al Montseny. A l'Adri l'havia tingut d'entrenador de futbol i va ser una icona molt important per a mi a la meva infància".

I com a avaluació en el seu segon any al capdavant de la Colla dels Torrats, Millán diu que "ser cap de colla és més dur, perquè tens moltes més obligacions, implica saber-ho tot en tot moment i a vegades tens la sensació que estàs una mica atabalat. Però per sort tens el suport de molta gent que fa la feina molt més fàcil".

Pel que fa al seu homòleg morat, López afirma que "és una responsabilitat fer aquesta feina i veure que durant molts anys ha passat molta gent que segueix donant suport a la colla". I també diu: "És un honor estar al davant, però la colla som tots, la feina la farem tots i tots som partícips d'aquest 25è aniversari".

Quant al primer record que el de la teca té de les colles, es remunta a la infància: "Participava de l'estirada del cotxe i recordo veure a les afartades la gent menjant macarrons o bollycaos". També diu que té "moltes ganes que arribi la festa major –la seva primera com a cap de colla– i de veure que la gent és feliç amb els actes". I afegeix: "Cada cop que algú et ve a donar les gràcies, és la recompensa i la mostra que el treball està ben fet".

Per últim, tots dos clouen en la mateixa línia. "Hi ha una rivalitat sana a la festa major per veure qui guanya, però l'important és fer coses per al poble", afirma el morat Jose López. Així mateix, el torrat Aitor Millán clou: "La suma de totes dues colles, i de la resta d'entitats, fa que sumi el poble. El bon feeling que hi ha entre les dues colles és el més necessari per a tothom. Hi ha una rivalitat, però no ens estem jugant res; si guanyes la festa major, bé, però al final el que tothom volem és passar-ho bé i gaudir del que fem".

Es manté la gran reivindicació conjunta de les colles: un local

No tot serà festa i celebracions. Les colles molletanes també insisteixen a demanar a l'Ajuntament un local. De fet, al juliol farà un any que el consistori va aprovar una moció –amb els vots a favor d'Ara Mollet, Canviem i PDeCAT i les abstencions del PSC, PP i Cs– que precisament demanava al govern un espai permanent a la ciutat per a Morats i Torrats. Sobre aquest tema, el cap de colla torrat apunta: "Per desgràcia, tenim la Santa Teca i el Moll Fer en espais no visibles, quan són dues icones de la ciutat que haurien d'estar visibles per a tothom".

En aquest sentit, el cap de colla morat assegura que "les colles de Morats i Torrats són patrimoni de la ciutat i haurien de tenir un lloc digne on poder-se veure representades durant tot l'any". I també diu: "Necessitem un lloc on preparar materials, on guardar els nostres estris on carregar i descarregar amb tranquil·litat, on poder fer reunions, on la ciutadania pugui venir a parlar amb nosaltres i a comprar merxandatge fora d'actes. És una reivindicació per la qual portem molts anys lluitant, i hi seguirem lluitant".

Edicions locals