Maria José Sánchez, l'alcaldessa trànsfuga: aplaudida i vilipendiada

Un relat per entendre tot el que ha passat a Sant Fost en els dies políticament més intensos dels últims anys

Política

Maria José Sánchez
Maria José Sánchez

Albert Alexandre

El dissabte Montserrat Sanmartí havia de tornar a ser investida alcaldessa de Sant Fost. La d'IUSF havia obtingut el suport del PSC el dijous i amb 7 regidors de 13 en tenia prou per ocupar el lloc. Malgrat això, la cap de llista socialista, Maria José Sánchez, en mig del ple, abandonava el partit i de la mà d'ERC-JxSF i SF En Comú Podem, obtenia els vots suficients per convertir-se en la nova alcaldessa. El poble s'instal·lava en la crispació davant l'acte que alguns titllaven de transfuguisme i altres de valentia, mentre els Ajuntaments de Mollet i la Llagosta, tots dos socialistes  trencaven relacions institucionals amb el de Sant Fost.

Com en qualsevol elecció, el 26 de maig, tots els partits de Sant Fost van guanyar. IUSF era la primera força i ERC-Junts per Sant Fost assegurava que podria sumar amb PSC i SF En Comú Podem per fer un govern alternatiu. Absolutament ningú sabia que de tots els possibles alcaldables, triomfaria la candidata menys plausible.

La nit del 13-J

A les 23.30 h el PSC fa públic un comunicat. Després de mantenir reunions amb IUSF per una banda i ERC-JxSF i Podem per l'altra, l'assemblea socialista decideix per majoria absoluta, fer alcaldessa de nou a Sanmartí. A aquella reunió hi assisteixen pesos pesants del socialisme a la comarca que no veuen amb bons ulls un pacte amb anticapitalistes i independentistes. En conèixer la notícia, des de les files d'ERC-JxSF hi ha decepció perquè segons afirmen "s'han mantingut fins a 9 reunions" i en aquestes trobades "s'han concretat acords documentalment" per formar un "govern de canvi".

Matinada del 14-J

Segons expliquen des del PSC, la cap de llista del partit, Maria José Sánchez, ha votat a favor d'investir a Sanmartí. Amb tot, ella quan arriba a casa s'adona del seu "error" i pensa que ha estat utilitzada pel seu partit que havia promès durant la campanya promoure un canvi a Sant Fost. "Vaig veure les seves llàgrimes", explicarà el seu marit dies més tard. Sánchez no dormirà en tota la nit pensant com evitar la reelecció de Sanmartí.

Caps de llista d'ERC-Junts x Cat, SF En Comú Podem i Maria José Sánchez

Matí del 14-J

La cap de llista del PSC truca als representants d'ERC-JxSF i SFeCP per oferir el seu vot en contra d'IUSF. Queda menys d'un dia per al ple d'investidura i es plantegen totes les possibilitats; és un dia frenètic. Finalment s'acaba escollint l'opció més transversal: Sánchez serà alcaldessa amb el suport de les dues forces. "Cal reconèixer la solidaritat d'ERC que tot i ser la força més votada de les tres, ha apostat per la candidata més transversal", dirà Albert Bastida, cap de llista de SFeCP.

El ple del 15-J

Només set persones a Sant Fost, els regidors de tots els partits excepte els d'IUSF, saben que María José Sánchez serà alcaldessa.

Sánchez pronuncia el seu discurs de recollida de l'acta de regidora i salten totes les alarmes quan anuncia que abandona el PSC. Aleshores la regidora no adscrita presenta la seva candidatura a l'Alcaldia i gràcies als vots d'ERC-JxSF i SFeCP es converteix en alcaldessa.

"Vam mantenir 9 reunions amb el PSC i vam arribar a concretar acords pel govern del canvi"

L'acte trànsfuga agafa per sorpresa IUSF que demana explicacions a un PSC que encara està més atònit. Sanmartí abandona l'Ajuntament ràpidament i esclaten els aplaudiments d'una part del públic. Carles Miquel, Albert Bastida i Sánchez s'abracen, potser encara poc conscients de la tempesta que es desencadenarà els següents dies. La nova alcaldessa abandona l'Ajuntament en un cotxe conduït pel seu marit a correcuita entre crits de "traïdora" i els aplaudiments dels seus nous socis de govern.

Maria José Sánchez surt de l'Ajuntament el dia del ple

La resposta el 16-J

IUSF i el PSC han estat noquejats, però poc triguen a refer-se. Des de les files del partit de Montserrat Sanmartí es fa públic un comunicat en el qual s'afirma que "una trànsfuga ha accedit a l'Alcaldia de Sant Fost amb l'aquiescència de sis regidors còmplices de la seva manca de valors i de compromís ètic".

PSC: "El comportament Maria José Sánchez vulnera tots i cadascun dels nostres principis democràtics"

Així mateix Independents afirma que actituds com la de Sánchez han de ser "bandejades per sempre del joc polític". Amb tot, asseguren seguiran "treballant des de l'oposició".

Per la seva banda, el PSC anuncia que ha expulsat la seva cap de llista i assegura que desconeixia "les converses paral·leles que María José Sánchez havia dut a terme". "El seu comportament vulnera tots i cadascun dels nostres principis democràtics, ètics i morals", afegeixen. El més contundent arribar al final de la nota: "Ens reservem el dret d'emprendre accions legals contra María José Sánchez i li exigim que torni l'acta de regidora".

La crispació del 17-J

Més d'un centenar de persones es reuneixen davant de l'Ajuntament a les 10.30 del dilluns per donar suport a Montserrat Sanmartí que, ara com a oposició torna al consistori per recollir objectes personals. Des d'ERC-JxSF i SFeCP es manté un silenci total. La nova alcaldessa tampoc compareix públicament mentre les xarxes socials bullen. Els d'una banda critiquen amb duresa la regidora trànsfuga, mentre que els de l'altra es feliciten per haver destronat a IUSF després de 26 anys governant.

Concentració d'IUSF a les 10 h

19-J: Més enllà del poble

El conflicte traspassa les fronteres del poble quan l'alcalde de Mollet, el socialista Josep Monràs, decideix trencar relacions institucionals amb el nou govern de Sant Fost. Monràs tot i acceptar la legalitat del nomenament de María José Sánchez, afirma que "en cap cas es pot acceptar el transfuguisme com a pràctica democràtica i com a vehicle per aconseguir fins pels quals no s'ha estat votat i escollit pels ciutadans i ciutadanes". L'endemà l'alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra del PSC, seguirà l'exemple del seu homòleg molletà i el divendres, el consistori santfostenc respondrà lamentant la decisió de Monràs i demanarà que rectifiqui.

Segons informen des de l'Ajuntament de la capital baixvallesana, la suspensió de relacions significa que no es plantejarà "cap mena d'iniciativa conjunta i aquells compromisos que ja estaven signats entre els dos ajuntaments, a no ser que hi hagi alguna clàusula que ho permeti, es mantindran".

Serà també dimecres quan apareguin pintades en un mur de Sant Fost en les quals es demana la dimissió de Sánchez. Davant els grafits, Sanmartí demana calma a través de xarxes socials. "L'incivisme mai no és la solució d'un conflicte polític com el que estem patint aquests dies", diu l'exalcaldessa.

Sánchez trenca el silenci el 20-J

Maria José Sánchez decideix fer un comunicat públic quasi una setmana després de ser nomenada alcaldessa. En el seu escrit carrega durament contra IUSF i assenyala que ha governat amb "un estil arbitrari" i ha prioritzat "els interessos d'uns pocs per sobre de l'interès col·lectiu"."Des del PSC em van intentar convèncer per tal de donar suport a IUSF per raons que no compartia", afegeix.

Maria José Sánchez: "Entre la meva pròpia consciència i la disciplina de partit, vaig triar la primera"

"Entre la meva pròpia consciència i la disciplina de partit, vaig triar la primera", diu l'alcaldessa. ERC-JxSF i SFeCP també trenquen el seu silenci per assenyalar al PSC com a responsable de no voler un govern de canvi i de passar per sobre dels ideals de la seva candidata.

Maria José Sánchez

El futur de Sant Fost

Els pròxims mesos a Sant Fost no seran senzills. Aïllat de Mollet i la Llagosta i amb una oposició extremadament bel·ligerant la governabilitat serà molt difícil per a Sánchez, ERC-JxSF i SFeCP. Sant Fost: el poble dels set alcaldes en pocs mesos, de l'alcaldessa trànsfuga, l'únic poble de Catalunya on ERC i JxCAT van de la mà. Un capítol més en l'estranya i gens fàcil història política sanfostenca.  a. alexandre

Edicions locals