El paretà Albert Blasco guanya el premi Vicenç Plantada amb el testimoni de dos baixvallesans de la 'lleva del biberó'

'Els silencis de les oblidades de Franco', de Carla Alonso i Francina Ramiro (Escola Sant Gervasi) ha estat reconegut amb un accèssit

Societat

El paretà Albert Blasco guanya el premi Vicenç Plantada amb el testimoni de dos baixvallesans de la 'lleva del biberó'
El paretà Albert Blasco guanya el premi Vicenç Plantada amb el testimoni de dos baixvallesans de la 'lleva del biberó'

El paretà Albert Blasco, alumne de l'Institut Torre de Malla, ha estat nomenat guanyador del 20è Premi Juvenil Vicenç Plantada, per reflectir en el seu treball de recerca el testimoni de dos baixvallens que van lluitar a la Guerra Civil en l'anomenada lleva del biberó, en què van ser cridats a files joves d’entre 16 i 18 anys.

El Centre d’Estudis Molletans (CEM) ha guardonat el treball Del bressol a la batalla. Dos biberons del Baix Vallès, que recull el testimoni de dos joves de Parets –Antoni Blasco, besavi de l'autor– i de Mollet –Pere Torrents, que va morir el passat desembre–. El premi per al guanyador és una dotació econòmica de 350 euros i la publicació de l’article al proper número de la revista Notes.

L'estudiant paretà ha destacat que "ha estat molt complicat trobar testimonis de la lleva del biberó", i ha assegurat que el seu objectiu era "recuperar la memòria i, sobretot, els valors de justícia i llibertat pels quals molts joves van donar la vida". Pel que fa als diners, ha dit que els destinarà a la universitat –vol estudiar Història– o a l'autoescola per treure's el carnet de conduir.

Albert Blasco

D'altra banda, el jurat també ha volgut reconèixer amb un accèssit el treball Els silencis de les oblidades de Franco, de Carla Alonso i Francina Ramiro, de l’Escola Sant Gervasi. D'aquesta manera, aquest article també estarà inclòs al Notes. Ramiro ha assegurat que juntament amb Alonso han elaborat aquest treball que "va sobre les vivències i experiències d'un seguit de dones que van patir la repressió franquista a Mollet", ja que trobaven que "no es parlava molt sobre el paper de les dones en aquest període". I ha afegit: "Volíem que l'experiència d'aquestes dones i tot el seu patiment mai s'oblidés i volíem conéixer molt millor la història del nostre poble".

Els altres dos treballs que presentats eren Disseny de l'estació WALTER, de Rubén Aciego, Adrián Capelle i Roger Heras (Escola Sant Gervasi), i El primer dia, de Rocío Àbalos (Institut Mollet). Aquest darrer es penjarà al web de joventut de l'Ajuntament.

Una edició molt igualada

Durant l'acte de lliurament del premi, el regidor del Centre d'Estudis Molletans, Raúl Broto, ha assegurat que la d'enguany ha estat una de les edicions en què més ha costat al jurat decidir vencedor. "Mai havia vista tanta igualtat", ha afirmat, en referència als anys que ell porta com a regidor delegat de l'àrea.

Broto també ha agraït als autors i autores dels treballs la feina realitzada, que va més enllà del treball de recerca, ja que l'han de convertir en un article de divulgació.

I per últim, també ha destacat que el Premi Juvenil Vicenç Plantada és un dels pioners que s’adrecen a treballs de recerca de batxillerat.

Edicions locals