El govern es congela els sous i redueix les retribucions a l'oposició

El ple aprovava sense cap vot contrari la proposta de contenció en les assignacions als càrrecs electes

Política

Laura Ortiz

L'Ajuntament aprovava dilluns les retribucions dels càrrecs electes de la corporació municipal i les assignacions als grups municipals per al mandat que acaba de començar. La proposta, presentada pel govern i aprovada amb els vots a favor del PSC i Podem i l'abstenció de la resta de grups, planteja una congelació de les retribucions de l’equip de govern respecte el mandat passat.

"Són les mateixes que les fixades l’any 2007 i que després van patir una rebaixa el 2012, i s’han mantingut congelades des de llavors", explicava la portaveu socialista, Mireia Dionisio.

Pel que fa a les dedicacions, dels deu electes socialistes, cinc (un menys que en l'anterior mandat) disposaran de dedicació exclusiva –l'alcalde (58.990 euros) i els quatre coordinadors d'àrea (50.730 euros)– i els altres cinc tindran dedicació parcial (17.100 euros).

Com ja es va aprovar fa quatre anys, l'oposició també rebrà assignacions. Enguany, però s'han retallat les dedicacions i han passat d'una exclusiva i una parcial de l'anterior mandat a, únicament, una exclusiva per grup. Amb tot, els grups han pogut dividir els diners de la dedicació exclusiva (42.750 euros anuals bruts), en dues dedicacions parcials amb una retribució proporcional al percentatge de dedicació. Així doncs, Oriol López, d'Ara Mollet ERC-MES, i Marina Escribano, de Mollet en Comú, percebran el sou de dedicació exclusiva mentre els regidors tant de Cs com de Podem han repartit l'assignació entre els dos regidors que formen cadascun dels dos grups.

També s'han reduït lleugerament les dotacions econòmiques als grups municipals, que rebran 3.000 euros fixes al mes per grup més 350 euros íntegres per regidor i mes.

Segons la portaveu del PSC, la proposta "està parlada amb tots els grups i hi ha bastants punts d'acord", deia Dionisio, qui recordava que les retribucions "estan molt per sota dels barems legals i dels sous a altres poblacions". En concret, sobre el sou de l'alcalde, la socialista assegurava que "a més de la rebaixa del 2012, es va tornar a reduir a l’inici del mandat 2015-2019 i, per tant, és un 10% inferior del que es va aprovar al 2007", deia.

L'oposició no es va mostrar gaire bel·ligerant en aquest punt i, excepte Podem que hi va votar a favor, la resta de grups es van abstenir. Ara Mollet havia proposat una indemnització de 300 euros per assistència a plens per als regidors que no tenen retribució, una proposta rebutjada pel govern local perquè "el sistema que proposem és més just i transparent. El sistema de dietes és més opac", deia Dionisio.

Comissions de seguiment

A la sessió de Ple també es va aprovar, aquest cop per unanimitat, quatre comissions de seguiment i participació temàtiques com a espais de diàleg entre les diferents formes polítiques amb representació al consistori. Les comissions de seguiment creades són la de Benestar, Drets Socials i Habitatge; de Desenvolupament Econòmic i Ocupació, de Participació Ciutadana, Transparència i Govern Obert i d'empreses municipals i ens supramunicipals.

Segons fonts municipals, aquestes comissions tindran com a funció "debatre i/o consensuar, si s’escau, propostes que ajuden a millorar els serveis públics que s’ofereixen a la ciutadania". En aquest sentit, tant Marta Vilaret, d'Ara Mollet, com Iván Garrido, de Cs, van reclamar al govern que aquestes comissions "s'omplin de contingut" i facin partíceps tots els regidors.

 

Edicions locals