Tres dies de festa, tradicions, música i cultura a Santa Maria de Martorelles

L'ajuntament ha escollit la mestra de secundària i dinamitzadora de clubs de lectura, Marina Cueto, com a pregonera de la festa major

Cultura

Festa major Santa Maria de Martorelles 2018
Festa major Santa Maria de Martorelles 2018

Santa Maria de Martorelles

Torna la festa major de Sant Maria de Martorelles amb tres dies de gresca. Des d'aquest divendres fins diumenge, el poble més petit del Baix Vallès viurà més d'una vintena d'activitats que aniran des d'actes musicals fins a esdeveniments artístics, passant per una programació de caràcter tradicional o literària. El toc d'inici serà divendres a les 16 h amb jocs d'aigua i posteriorment es durà a terme la recepció de les associacions per part del nou govern.

Aquest any serà Marina Cueto l'encarregada del pregó des del balcó de l'Ajuntament a les 18.30 h. La pregonera afirma: "He viscut sempre i m'he fet gran a Santa Maria", diu Cueto, que és professora de català a secundària, dinamitzadora de clubs de lectura i membre del Grup de teatre Segle XX. El consistori va ser qui va demanar-li que ostentés l'honor d'encetar les festes, amb l'objectiu, entre altres, de donar una preeminència especial a les dones en l'edició d'enguany de la gresca d'estiu. De la mateixa manera, al cartell creat per la dissenyadora Anna Gracia, també veïna de Santa Maria, hi apareix una figura femenina.

També per donar força al feminisme i com a novetat enguany, el consistori instal·larà un punt lila al qual podran dirigir-se les dones que visquin qualsevol situació de violència masclista durant la festa.  "Potser algú pensa que no és necessari, però els micromasclismes i masclismes estan molt interioritzats i es consideren normals, però no ho són", ha explicat l'alcalde, Luisma Pintor.

La Santa Maria musical

La música estarà molt present durant tota la festa. El cantant de rap de Santa Maria Solujah Jerome oferirà un concert gratuït a la plaça de Joan Matons a les 21 h al qual seguirà una sessió de DJ Virginie.

L'endemà a les 20 h serà el torn per a l'Orquestra Marinada a la plaça Joan Matons. La mateixa banda serà l'encarregada a les 23.30 h de portar el ball de nit al poble al mateix emplaçament.

La festa ha reservat un espai notable per a la cultura. El divendres a les 19 h s'inaugura una exposició al Casal Cultural on hi col·labora Josep Marín i hi participen artistes locals de diverses disciplines. La pintora i escultora Lola Corrales, l'artista multidisciplinària molletana Susana Malagón, el pintor Jaume Grau, el fotògraf Toni Sinues i el mateix pintor i escultor de Santa Maria, Josep Marín, intervindran en l'exposició que romandrà oberta els tres dies de la festa major.

A més d'això, el dissabte s'efectuarà el Recital Poesia de Proximitat (km 0) en el qual el grup de poesia de la Coral La Fló, donarà veu als seus versos i rimes al Casal Cultural.

La festa de Santa Maria no s'oblida dels més petits. El dissabte de 17 h a 18 h el conte-contes Alma i la mar de contes realitzarà l'espectacle Núvols, Estels i Contes Del Cel o Contes d'aquí i més enllà a la Font Sunyera. Diumenge a la mateixa hora a la plaça de l'Església, Jordi Tonietti durà a terme el show Fem festa.

El toc més tradicional

La nota popular vindrà diumenge. Al matí, a les 8.30 h començarà una ruta des del parc de la Torrentera que visitarà les fonts del poble. Ja a la tarda, a les 18.30 h les gitanes de Martorelles ballaran a la plaça Joan Matons i a partir de les 19.30 h es podran viure dos concerts: un de cant coral amb la Societat Coral La Fló a l'església del poble a les 19.30 h i l'altre d'havaneres a les 22 h amb l'Associació Cant Havaneres a la plaça Joan Matons.

La proposta més nocturna

A més de tot això i en paral·lel a l'organització de la festa major, les nits a Santa Maria s'allargaran de la mà de la Marisqueria La Fló. El divendres a partir de 1.30 h hi haurà la festa Chill-out Marisqueria i el dissabte a la mateixa hora, una nit de DJ.

La Santa Maria de la gresca

Com ja ve éssent tradició, el poble també viurà moments esbojarrats. Dissabte a les 11 h a la plaça de l'Església es celebraran els jocs medievals amb proves com el llançament de pinyols d'oliva. El mateix dia i al mateix emplaçament tindrà lloc la festa de l'escuma. El diumenge a les 11 h tindrà lloc  un dels esdeveniments més esperats: la baixada de la mort. Aquest tobogan d'aigua és un dels primers de la comarca i un dels que major pendent té. Es premiaran les millors disfresses i la baixada més ràpida en un acte que es durà a terme al carrer del Carme.

La gran absència de la festa 2019

Després de tres edicions, la 4a edició de La Gurrinada no es celebrarà enguany. Aquesta cursa nocturna representava un repte d'11,5 kilòmetres i 330 metres de desnivell. Des de l'organització s'ha assenyalat que "malauradament aquest any no tindrem Gurrinada. Tothom sap l'esforç que es necessita per organitzar una cursa i aquest estiu necessitàvem fer un incís". "Tot i que el nou Ajuntament, fins a última hora, ens ho ha posat tot a favor per poder-la dur a terme, per temes personals no serà possible", deia l'organització d'aquest esdeveniment.

Edicions locals