L'acusació contra dos integrants del CDR de Mollet queda arxivada

Se'ls acusava per uns fets ocorreguts el 27 de setembre de 2018 a les escales del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Política

Moment en què Emili Carballo surt del jutjat després de ser detingut el passat mes de març
Moment en què Emili Carballo surt del jutjat després de ser detingut el passat mes de març

El jutjat número 3 de la ciutat de la Justícia ha decretat el sobreseïment del cas d'Emili Carballo i Rafa Delgado, dos integrants del CDR de Mollet, acusats de resistència a l'autoritat. En altres termes, això significa que el jutge no ha trobat elements que provin que cometessin cap delicte.

Els fets pels quals s'acusava Carballo i Delgado es remunten al 27 de setembre de 2018. La policia els va identificar per manifestar-se a les escales del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a Barcelona. Denunciaven que s'hagués encausat a 14 persones per manifestar-se el 23 de febrer de 2018 en aquelles mateixes escales. En ambdues concentracions, es rebutjava l'existència de presos polítics i exiliats a l'Estat Espanyol.

Carballo i Delgado van ser encausats amb vuit persones més que també han quedat totalment eximides de càrrecs.

Un llarg procés

Al novembre, Delgado va acudir al tribunal, però es va negar a declarar perquè no reconeixia l'autoritat d'un "tribunal hereu del règim del 78". Carballo no va presentar-se ni aquella vegada ni en les dues citacions següents del jutjat el 4 i l'11 de febrer. El jutge va efectuar aleshores una ordre de cerca i captura, i, finalment, el 12 de març va ser detingut pels Mossos d'Esquadra a casa seva i posat en llibertat el mateix dia després de passar pels jutjats de Mollet i negar-se a declarar.

Diferència de criteris

A diferència dels dos integrants molletans del CDR, els 14 identificats el 23 de febrer segueixen acusats per uns fets que Carballo considera que són "exactament els mateixos que nosaltres vam cometre el 27 de setembre". Segons l'integrant del CDR, l'única diferència es troba en el jutjat que instrueix la causa.

És per tot això que Carballo critica durament el TSJC al qual considera "el màxim símbol de la repressió i un hereu de la justícia franquista". Carballo no es sorprèn que encara hi hagi 14 persones a les quals els demanen 3 anys de presó. "Em tornaria a manifestar davant de les escales del tribunal", afegeix l'integrant. "Hi ha més de 1.000 persones processades i gent amb situacions de repressió molt més dura que en el meu cas", assevera per treure importància a la situació que ha viscut tot i ser innocent.

Una vegada recuperada la plena llibertat, l'integrant del CDR explica que mai va passar por durant tot el procés. "L'any 1985 la Guàrdia Civil em va fer perdre pràcticament tota la visió d'un ull en una manifestació a Euskadi en contra de la central nuclear d'Armintza", relata aquest home de 62 anys. Amb tot, és conscient que per a la seva família, el procés d'acusació i la detenció domiciliaria han estat moments de molta tensió.

Edicions locals