Gallecs torna a centrar la seva festa major en les lluites de les dones

Dissabte i diumenge serà el torn de la festa de l'escuma, el sopar 'eco', la diada castellera i les havaneres i el rom cremat

Cultura

Cartell de festa major de Gallecs
Cartell de festa major de Gallecs

La festa major de Gallecs organitzada per l'Associació de Veïns de l'Espai Rural de Gallecs i el Consorci de Gallecs torna un any més i ho fa altre cop amb un marcat caràcter feminista.

Tot i que les activitats comencen aquest dijous amb un concurs de truites i una sessió de ball amb PD's I-One ft PD's Modjo, el gran gruix d'esdeveniments es celebraran aquest divendres, dissabte i diumenge.

La nit més feminista i ecològica

La plaça de l'Església serà divendres l'escenari de la nit Ecofeminista, a càrrec del col·lectiu Mollet Feminista. A partir de les 20 h es podrà assistir a una taula rodona que reflexionarà sobre conceptes tan rellevants com l'ecofeminisme, la sobirania alimentària, el veganisme, el món rural, l'antiespecisme –teoria que defensa la no-superioritat de l'ésser humà envers els animals–, el món urbà, l'ètica, els drets animals, la vida o el patriarcat. A les 22 h, es durà a terme un sopar vegetarià amb productes de proximitat que constarà de pa ecològic, amanida, paella vegana, meló o síndria i beguda per un preu de 7 euros. Per poder-hi participar s'ha de reservar i per tal de generar el mínim impacte mediambiental, des de l'organització s'ha demanat portar les estovalles, el plat i els coberts de casa.

Ja amb la panxa plena serà el torn per a un clàssic de la festa major de Gallecs. L'11è Festival Botifarra a la crisi comptarà amb cinc actuacions. El primer a pujar a l'escenari serà el cantautor Adri Ese. El seguirà el grup martorellenc de versions rock-blues i rumba, Frecuencia Bandarra qui, amb els temes d'Extremoduro, Barricada, Fito, Rosendo o Joaquín Sabina prendran Gallecs fent reviure els anys daurats del rock espanyol. El tercer grup serà Möndo Loco, una banda lleidatana de rock de mestissatge amb influències del punk, l'ska o el rap, guanyador del festival Directe el 2012. Möndo Loco ha estat teloner de grups tan coneguts com La Pegatina, La Raíz, Mojinos Escozios, o Txarango.

L'última banda en actuar abans que sigui el torn per a la música de DJ amb PD's Skat-eòlikes, serà Atzagaia. Aquest darrer grup s'encarregarà de fer ballar el públic amb els seus sons reggae i mestissos.

Sopar amb producte ecològic

Dissabte es reprendrà la gresca amb la festa de l'escuma i xocolatada (17 h) i a la nit es farà el sopar de festa major (21 h) amb plats amb productes ecològics de Gallecs. El menú constarà d'una amanida d'enciam i tomàquets de varietats tradicionals del Vallès amb ceba tendra; mongetes del ganxet amb botifarra i cansalada i pa amb tomàquet, síndria, vi ecològic i aigua. La venda de tiquets, al preu de 12 euros, es fa a la seu del Consorci, l'agrobotiga de Gallecs i la botiga l'Esquella, del carrer Gaietà Ventalló de Mollet. La nit acabarà amb ritme a càrrec de l'orquestra Music Machine (23 h) i el punxadiscos Modjo.

Els castellers tornen a alçar-se

Després de la jornada castellera històrica de fa dos anys –quan Castellers de Mollet aconseguia la fita de descarregar la clàssica de 7– enguany, Gallecs tornarà a ser escenari d'una diada castellera. El diumenge a partir de les 12 h a la plaça de l'Església, després de la missa de festa major a les 11 h, la colla de Mollet actuaran acompanyats per la Colla Jove de l'Hospitalet i els Castellers de Castellar del Vallès. A les 20 h es farà el tradicional concert d'havaneres amb rom cremat, amb l'actuació del grup Rems.

 

Edicions locals