IUSF abandona la sessió del ple per denunciar 'el totalitarisme' del govern de Sant Fost

El govern va suspendre la contractació del servei de gestió de residus i va criticar els comptes del darrer mandat d'IUSF

Política

Moment en el qual els regidors d'IUSF van abandonar el ple
Moment en el qual els regidors d'IUSF van abandonar el ple

Sant Fost de CampsentellesAlbert Alexandre

Poc més de tres minuts. Aquest va ser el temps que Independents Units per Sant Fost va participar en el ple extraordinari i urgent convocat pel govern municipal del poble el dilluns. Els sis regidors de la formació municipalista van abandonar la sessió per mostrar el seu rebuig a un govern al qual consideren exempt de "principis democràtics".

La decisió ve de la setmana anterior, quan IUSF va demanar un ple extraordinari per tractar "la situació laboral de l'alcaldessa trànsfuga". Des del govern municipal integrat per ERC-JxSF, SF En Comú Podem i l'alcaldessa no adscrita, Maria José Sanchez, es va decidir no convocar-lo i es va deixar que fos la mateixa normativa qui fixés la celebració del ple demanat per silenci administratiu. El rellotge legal va fer que aquest ple quedés convocat pel 2 de setembre, fet que no va agradar al partit municipalista que hauria volgut que la sessió es dugués a terme abans de vacances.

Des d'IUSF també es va qüestionar que el ple extraordinari i urgent del govern es convoqués amb celeritat mentre que el de l'oposició hagués d'esperar més d'un mes.

Ple de Sant Fost sense IUSF

Així mateix, els d'independents, amb la seva marxa del ple, també volien denunciar "el fet que ni tan sols s'hagin consensuat prèviament les festes locals, una mostra més del model totalitari de l'equip de Govern, que ha imposat una majoria aconseguida amb la tupinada del transfuguisme". Un dels punts del ple era aprovar el calendari festiu del poble.

Més enllà, el ple es va celebrar amb relativa normalitat, a diferència de les anteriors sessions viscudes a Sant Fost.

El veritable contingut del ple

La decisió d'IUSF va mediatitzar un ple que ja de per si portava punts calents, però que els municipalistes no van poder debatre perquè ja s'havien absentat de la sala.

El Govern va sotmetre a votació una modificació del pressupost per dotar les partides de Cultura i Publicitat i Propaganda d'un augment de diners. Segons Carles Miquel la partida de Cultura s'havia quedat amb 200 euros "per l'elevat cost de festes com el PopFost, el Mainafest o el concert de Mojinos Escozios, que ens han deixat, abans de festa major sense pràcticament diners per fer front a la resta de festes que queden per celebrar aquest any".

Miquel també va assenyalar que la partida dedicada a Publicitat i Propaganda s'havia disparat en l'últim mandat. "Es van fer despeses de 3.630 euros per maquetar la Revista Alba de gener, febrer i març Revista Alba", va afirmar a tall d'exemple el regidor d'ERC-JxSF.

En total es van transferir 33.000 euros de la partida d'Escombradora de neteja viària en rèntig i 42.000 d'Infraestructures bàsiques a Cultura i Festes (55.000 euros) i a Publicitat i Propaganda (20.000 euros). "No serà la darrera modificació", va dir Carles Miquel deixant entreveure que la situació financera amb la qual s'ha trobat el nou equip no agradar gens al govern.

La licitació de gestió de residus s'atura

Per últim, el nou equip de govern va aprovar el desistiment de la contractació pública del servei de recollida i transport de diverses fraccions de residus municipals. Aquesta licitació, una de les últimes del mandat de Montserrat Sanmartí, suposava una despesa durant 8 anys de 4.124.480,80 euros.

Com que de moment cap empresa s'havia presentat al concurs públic, el govern va poder tirar endavant la suspensió de la contractació del servei i, com ja havia fet ERC en el darrer mandat, va explicar que una despesa com aquesta no s'hauria d'haver publicat abans de les eleccions del maig, ja que era necessari "replantejar integralment el model de residus de Sant Fost".

"Parem la licitació perquè afecta quasi el 10% del pressupost i ens hipotecaria durant 8 o 10 anys i no s'ha fonamentat suficient", va assenyalar Javier Rebollo d'ERC. La proposta va quedar aprovada amb els vots del govern i amb el silenci de l'oposició que no va oferir als santfostencs la possibilitat d'un debat sobre aquest tema tan important per al poble.

Edicions locals