Els del mam recuperen actes del passat per les noces d'argent

La colla torrada encara no ha volgut fer pública quina serà la temàtica d'enguany però asseguren que tindrà relació amb l'efemèride de l'aniversari de les colles

Cultura

Sergi Escudero

De la mateixa manera que els morats, els torrats també tindran molt present la celebració del 25è aniversari de les colles. "Serà una festa major dedicada a rememorar els actes que hem fet durant aquests 25 anys i sobretot a recuperar aquells que eren interessants i s'havien deixat de fer", explica Aitor Millán, el seu cap de colla, a la presentació de la festa major. "A més, tindrem cinc activitats més que l'any passat amb la intenció que sigui més participativa que mai i que tothom en gaudeixi".

Els nous actes seran l'Aiba la ostia amb Txacolí –un sopar temàtic al Mercat Vell–; el Torraestàtues –que consistirà en vestir les estàtues de la ciutat de color torrat– i la Sardinada amb Jam Session –el clàssic sopar torrat que es desplaça al carrer, concretament a la Plaça de l'Artesania, i que inclourà música en directe.

D'altra banda, es recuperarà la subhasta torrada, que feia uns anys que s'havia deixat de fer, i el concurs de videojocs inclourà una secció retro. Pel que fa al torneig de pàdel, que com és habitual es disputarà al Club de Pàdel Can Prat, enguany comptarà amb la possibilitat d'accedir a la piscina per un preu popular.

Els torrats no han volgut fer pública quin serà el centre d'interès d'aquesta edició, però Millán va assegurar que "tindrà relació amb l'efemèride dels 25 anys". Aquesta és rellevant en activitats com el Torraparc, que estarà ambientat en aquesta temàtica.  

Líders del repte de les colles

Des de l'any 2007, els Torrats lideren el repte de les colles. Però la superioritat aconseguida fins el 2015, quan van doblar en puntuació als Morats –12 triomfs a 6–, s'ha vist reduïda després de les dues victòries consecutives dels de la teca –la competició es va suspendre el 2017 a causa dels atemptats de Barcelona– i aquesta edició es presenta clau per veure si la dinàmica tindrà continuïtat o les dues ensopegades torrades només hauran estat una excepció en el seu domini dels últims 13 anys.

Les coses no sempre van ser així. Les quatre primeres edicions del repte de les colles, les pertanyents al període 1997-2000, se les van emportar els morats. Però la reacció torrada no es va fer esperar i van contrarestar la ratxa amb quatre triomfs consecutius.

Les colles tornen a reclamar a l'Ajuntament un espai permanent

Les colles molletanes insisteixen a demanar a l'Ajuntament un local. De fet, al juliol va fer un any que el consistori va aprovar una moció –amb els vots a favor d'Ara Mollet, Canviem i PDeCAT i les abstencions del PSC, PP i Cs– que precisament demanava al govern un espai permanent a la ciutat per a Morats i Torrats. Sobre aquest tema, el cap de colla torrat apunta: "Per desgràcia, tenim la Santa Teca i el Moll Fer en espais no visibles, quan són dues icones de la ciutat que haurien d'estar visibles per a tothom".

En aquest sentit, el cap de colla morat assegura que "les colles de Morats i Torrats són patrimoni de la ciutat i haurien de tenir un lloc digne on poder-se veure representades durant tot l'any". I afegeix: "Necessitem un lloc on preparar materials, on guardar els nostres estris, on carregar i descarregar amb tranquil·litat, on poder fer reunions, on la ciutadania pugui venir a parlar amb nosaltres i comprar marxandatge fora dels actes. És una reivindicació per la qual portem molts anys lluitant i hi seguirem lluitant". A poder ser, també demanen que aquests locals no tinguin problemes de llum i d'humitat, com passa actualment. Esperen que l'aniversari porti la bona nova.

Edicions locals