Geganters i Rafael Ferran 'Wally', nomenats Morat i Torrat d'Honor
La colla liderada per Manolo Césareo compleix 25 anys des de la seva recuperació i el dissenyador va ser l'autor del primer logotip de les colles de Morats i Torrats
Seguint la línia marcada el 2017 amb el guardó per a Castellers, les colles tornaran a entregar el Morat i Torrat d’Honor a una entitat de la ciutat que enguany està d’aniversari. Aquesta vegada serà per a la Colla de Geganters, que compleix 25 anys de la seva segona fundació. La primera va néixer el 1982 i es va interrompre quatre anys després.
“La Colla Gegantera m’ha donat els millors anys de la meva vida i és un honor que rebem aquest guardó”, explica Manolo Cesáreo, cap de colla des de fa quatre anys i membre des del 1983 –excepte els nou anys en què Mollet es va quedar sense gegants entre la primera i la segona colla–. “Posar-te dins d’un gegant i ser la seva ànima mentre gires i veus com els nens assentats a la vorera t’estan observant amb cara de felicitat no té preu”.
Dissenyador de la imatge
Aprofitant que aquesta és una edició especial de la festa major, les colles també han decidit donar-li un Torrat i Morat d’Honor a un individu que ja forma part del paisatge del poble. Ell és en Rafael Ferran, més conegut com a Wally, el creador del primer logotip dels mocadors de les colles de Morats i Torrats i qui també ha dissenyat el d’enguany.
“Tothom portava idees per al logotip i a mi se’m va ocórrer utilitzar uns dibuixos del Cesc Bas –en Wally era ajudant de l'artista molletà en el seu estudi de disseny gràfic– que ell havia dissenyat per un programa de la fira d’artesans. Estava ple de peixos amb forma de moll fent les diferents activitats de la fira”, explica. “Aquells dibuixos aleshores devien tenir quatre anys i vaig pensar en recuperar-los perquè n’hi havia un amb beguda i un altre amb menjar. Els vaig posar en forma de rombe, ho vaig acompanyar amb una tipografia i va quedar enllestit”, afegeix.
En Wally, a més, va formar part de la primera colla castellera de Mollet del Vallès. Ell era un dels percussionistes del grup. “Érem uns principiants i fèiem unes barreges estranyes que semblaven samba”, comenta rialler.
Precisament, de la seva relació amb castellers li ve el sobrenom de Wally. “Quan es va crear la colla dels castellers, de la qual encara en formo part, vaig pensar que aquesta duraria poc i no m’hi vaig apuntar fins que va arribar als dos anys de vida. No es perdien cap festa. Recordo que tal com vaig entrar per la porta el primer dia una noia em va dir: ‘sembla el Wally!’. Aleshores, jo portava el cabell llarg i les ulleres fosques i rodones”, explica Ferran amb un somriure nostàlgic.
Malgrat néixer a Valls, amb 8 anys va arribar a la ciutat baixvallesana amb la seva família i d’aquí ja no s’ha mogut. Si li preguntes d'on és, et contestarà que molletà.
Activació de la cultura
En aquella primera època de castellers, va ser quan en Wally va conèixer el Manolo, de geganters, i dos desenes d’entusiastes més amb ganes de tirar endavant la cultura a Mollet del Vallès. “Va ser una època en la qual l’Ajuntament va voler activar la cultura a la ciutat mitjançant els geganters, els diables i altres entitats amb la intenció que Mollet deixés de ser una ciutat dormitori”, recorda en Manolo.
Tant la Colla de Geganters com en Rafael Ferran, Wally, rebran el guardó de Morat i Torrat d'Honor dissabte 17 a les 23.15 h a la plaça Prat de la Riba, just abans dels versots.
El disseny dels 25 anys de colles
n En Wally ha decidit no fer el logotip del 25è aniversari amb serigrafia, la tècnica que havia utilitzat en la majoria de les altres creacions. Ha fet una
il·lustració amb degradats i molts colors. La inspiració el va portar a que unes bombolles formessin el número 25 i el logotip tingués forma d’escut. La tipografia de la lletra és la mateixa que va fer servir en el primer logotip de les colles, però modernitzada amb un programa.