La 'reencarnació' catalana de Woody Allen i Rowan Atkinson serà el pregoner de la festa

L'humorista i actor, Joan Pera, obrirà oficialment les festes i oferirà el muntatge 'alguns neixen estrellats'

Cultura

Joan Pera
Joan Pera

Quan aparegui al balcó de la plaça Prat de la Riba i comenci a parlar, aquells que estiguin despistats xerrant amb l’individu del costat pensaran que és el Woody Allen català qui es disposa a fer el pregó de la festa major de Mollet del Vallès –dissabte 17 a les 20 h–. O el mateix Escurçó Negre.

Però, quan alcin la mirada, se n’adonaran que el protagonista és el polifacètic Joan Pera (Mataró, 1948), l’actor català de cinema, i sobretot teatre, que també ha destacat com a doblador i director. Ell serà el pregoner de la festa major d’enguany quan està ben a prop de complir els 71 anys.

La seva capacitat creativa és tan potent que a vegades es passa de la ratlla. Una vegada el mateix Rowan Atkinson, l’actor que interpreta el personatge de l’Escurçó Negre i de Mr. Bean –també doblat per Joan Pera–, li va cridar l’atenció per haver afegit coses de la seva pròpia collita al guió. Atkinson i Allen són els dos únics actors que ha pogut conèixer d’aquells a qui ha posat veu. “Cap actor de cinema sent simpatia cap el seu doblador. Acostumen a pensar que tenim pitjor veu que ells i que ho fem malament”, va explicar el mateix Pera en una entrevista a El Periódico. “En Woody és un home molt amable i agraït. La veritat és que tenim certa semblança: els dos som baixets, portem ulleres i, fins i tot, ens assemblem en la manera de ser. Ell és una persona humil i propera. Jo també sóc un actor proper a la gent”, afegia. A diferència d’Atkinson, Allen considera que en Joan Pera el millora.

Però, més enllà d’aquesta faceta que l’ha fet conegut per molta gent, durant la seva trajectòria Pera s’ha convertit en un dels actors de referència en el panorama català. Sobretot en el gènere de la comèdia. El seu paper com a nebot de Joan Capri a la sèrie Doctor Caparrós, medicina general  i el seu treball a L’Estranya Parella, amb el duet amb Paco Morán, ja formen part de la memòria col·lectiva de la interpretació del país. La versió dirigida i adaptada per Àngel Alonso de l’obra de Neil Simon va tenir tant èxit a Catalunya durant els anys 90 que fins i tot es va representar al Palau Sant Jordi de Barcelona, on van assistir-hi 14.797 espectadors, un rècord Guinness mundial de l’època.

Per tot això, i per la resta de treballs que ha fet en la seva extensa i prolífica carrera, el 2015 Joan Pera va rebre la Creu de Sant Jordi i aquest mes de gener el Premi Gaudí d’Honor. Recentment, va tenir un paper destacat a la pel·lícula espanyola Yucatán, dirigida per Daniel Monzón, en la qual va compartir rodatge amb Luis Tosar, Rodrigo de la Serna i Stephanie Cayo, entre d’altres actors i actrius de renom.

'Alguns neixen estrellats'

Com també va passar l’any passat amb Santi Rodríguez, el fruiter d’Aquí no hay quien viva, el paper de pregoner va acompanyat de la representació de l'espectacle teatral de la festa. Diumenge, Joan Pera i David Olivares representaran a l’Envelat l’espectacle d’humor Alguns neixen estrellats, dirigit per Enric Llort.

L’obra, una producció de la BBC que els anys 80 va tenir molt èxit a Catalunya quan es va emetre per TV3, versa sobre la història de Frank Spencer, un home amb mala sort que sempre es veu implicat en embolics i provoca desastres en tot tipus de llocs i situacions. L’argument serveix d’excusa per homenatjar, duratn una hora i mitja, personatges universals del món de la comèdia com Charlot, Frank Spencer, l’Inspector Closseau o els mateixos Woody Allen i Mr. Bean.

Edicions locals