Els gegants solemnes, en Vicenç i la Marinette, estrenaran vestits

Per celebrar els 25 anys del naixement de la segona colla es renovarà la roba dels gegants solemnes de la ciutat

Cultura

Gegants de Mollet
Gegants de Mollet

El Vicenç i la Marinette –un pagès i una filadora que prenen el nom del patró de la ciutat i d’una hostelera molletana de principis del segle XX– són des del 1999 els dos gegants solemnes de Mollet del Vallès.

Van néixer 17 anys abans, el 1982, conjuntament amb la primera colla gegantera que va haver a la ciutat. Les figures van ser creades pels artistes locals Cesc Bas i Josep Nogué i van ser apadrinades pel reconegut grup de teatre Dagoll Dagom. Des d’aleshores, han descansat a l’edifici de l’Ajuntament i només han sortit en dates assenyalades. En l’actualitat ho fan per les festes de Sant Vicenç, la gener, i la festa major d'estiu.

Però el pas dels anys ha envellit la seva roba, malgrat ser renovada ja en una altra ocasió, necessitaven una posada al dia. “La roba dels quatre gegants de Mollet està molt deteriorada i vam parlar l’any passat amb l’Ajuntament sobre la possibilitat de canviar-la aprofitant l’efemèride dels 25 anys de la Colla Gegantera. Ens van dir que sí, però vam acordar fer enguany els solemnes i l’any vinent la roba dels petits –la Mariona, en Mir i la Guillema–, que ja té 20 anys”, explica el Manolo Cesáreo, cap de colla i membre des del 1983.

Els molletans podran veure els nous vestits del Vicenç i la Marinette a la cerimònia d’inici de festa major que tindrà lloc a la plaça Prat de la Riba abans del pregó de Joan Pera.  “Aquesta roba la fan petits tallers que només es dediquen a fer gegants per encàrrec. Ara ens ho està fent el taller Sarandaca de Granollers. Quedaran preciosos", diu Cesáreo, qui afegeix que també estan repintant les figures "una mica perquè estaven deteriorades”.

Naixement de la segona colla

La segona colla gegantera de Mollet va néixer el 1995, nou anys després que la primera es dissolgués. El motiu de la dissolució va ser un conflicte amb l’Ajuntament a finals de l’estiu del 1986. En tornar de vacances, segons expliquen els geganters, van anar al seu local i es van trobar que "sense avisar" el consistori els l’havia deixat de cedir l'espai i "havia llançat a les escombraries tots els records i el material que teníem a dins". “Vam anar a veure el Josep Torrecillas –regidor de cultura de l’època– i li vam dir que ja es podia quedar el seus gegants”, relata Rafael Ferran Wally, un dels membres d’aquella primera colla. Durant els nou anys d’aturada el Vicenç i la Marinette només van sortir al carrer quan un “il·luminat” els hi va posar rodes per desplaçar-los pels llambordins de la plaça Prat de la Riba.

Es busquen portadors

Actualment, la Colla Gegantera té 54 socis, però pocs portadors. En actiu hi ha una vintena de membres. “Des de fa uns 15 anys, com totes les colles geganteres de Catalunya, estem en crisi perquè ens costa molt trobar gent disposada a portar els gegants. El Vicenç pesa 182 kg i la Marinette, més de 70”, exposa el cap de colla, qui també és portador al prestigiós Seguici de Barcelona.

“A la gent li agrada la cultura i els gegants, però costa molt trobar un compromís de tot l’any”. Amb la intenció d’animar la gent de Mollet a conèixer la colla gegantera i a formar-ne part el 14 d’agost de 19 a 21 h al Parc de les Pruneres hi haurà un taller geganter perquè tothom qui ho vulgui provi els gegants.

D’altra banda, com és habitual en totes les edicions de la festa major, la Colla Gegantera farà l’habitual plantada de gegants a la plaça de l’Església i la passejada de gegants juntament amb la Cuca Molla per acabar fent la ballada final al Parc de les Pruneres. Serà el diumenge 18 a partir de les 18 h. Abans però, a les 12 h, els gegants participaran en la missa del Vot de Poble que es farà a l'església de Sant Vicenç. Com a fi de festa, dimarts 20 els gegants sortiran des de la plaça Prat de la Riba per anar a veure els focs artificials que clouran la gresca. 

Edicions locals