Vuit deportats nascuts al Baix Vallès al llistat d'espanyols morts a camps d'extermini nazis

Amb aquest reconeixement els familiars podran registrar les víctimes com a morts

Societat

Vuit deportats nascuts al Baix Vallès al llistat d'espanyols morts a camps d'extermini nazis
Vuit deportats nascuts al Baix Vallès al llistat d'espanyols morts a camps d'extermini nazis

L'Estat ha reconegut la mort de vuit baixvallesans als camps de contració i extermini nazis de Gusen i Mauthausen a principis dels anys 40.

El Boletín Oficial del Estado (BOE) publicava el passat divendres 9 d'agost el llistat de 4.427 espanyols que van perdre la vida als camps de concentració nazis a Àustria de Mauthausen i de Gusen, amb l’objectiu, segons l'executiu espanyol, de facilitar als familiars el seu registre com a morts.

La majoria dels baixvallesans que apareixen al llistat van ser assassinats a Gusen, un camp d'extermini que depenia del de Mauthausen, l'any 1941. En concret, els baixvallesans que apareixen al llistat són els molletans Pere Cuyàs Niubó, Joan Molins Mayno, Joan Tura Ros i Vicenç Bachs Villa; el paretà Pere Xicota Álvarez; el santfostenc Ramon Sarriol Castellà i els germans de Montornès del Vallès, Juan i Mariano Clivillers Juan, aquest últim l'únic del llistat que va morir al camp de Mautahusen.

El BOE també inclou Projecte Forns i Ninou (que va morir a Gusen als 34 anys), nascut a Santa Perpètua de Mogoda, però amb vinculacions amb Parets.

El llistat també recull el nom d'Antonio López Tarragona, nascut a Lucar (Almeria) però que va viure amb la seva família a Mollet i que va morir també a Gusen el 1941. De fet, López és un dels noms que va fer públic la vallesana Núria Sala Ventura, autora d'un minuciós treball sobre els vallesans que van ser deportats als camps nazis. L'estudi inclou noves dades, com la de López, el cinquè deportat de Mollet, que se suma als quatre als quals es rendeix homenatge al monument de la plaça Amical Mauthausen. El treball també recull la història del montornesenc Josep Viñallonga i Planas, que no apareix al llistat del BOE, i que va morir el 1944 al camp de Bochum als 29 anys.

La publicació compleix una de les iniciatives de la Llei de Memòria Històrica per a la reparació de les víctimes del nazisme, segons destaca el Ministeri de Justícia, que durant un mes des de la publicació del llistat recollirà les al·legacions i possibles correccions que vulguin fer familiars i interessats.

Edicions locals