La carta de renúncia de l'alcaldessa de Sant Fost, íntegra

M. José Sánchez ha presentat la seva renúncia amb una carta

Política

Sant Fost de Campsentelles

Aquest dilluns al matí, abans del ple previst per parlar sobre la situació laboral de l'actual alcaldessa, M. José Sánchez ha entrat per registre d'entrada a l'Ajuntament de Sant Fost, la seva renúncia acompanyada d'una carta que podeu llegir íntegra a continuació.

“Benvolgudes, Benvolguts:
En data 15 de juny de 2019 vaig ser escollida per majoria pel Plenari municipal de l’Ajuntament el qual tinc el plaer de presidir pel càrrec d’Alcaldessa Presidenta de la
Corporació.
Avui, dilluns 2 de setembre, i en base a l'article 40.4 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s’aprova el Reglament d’Organització, funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals que estableix que “L'alcalde podrà renunciar al seu càrrec sense perdre per això la seva condició de regidor. La renúncia haurà de fer-se efectiva per escrit davant el Ple de la Corporació, que haurà d'adoptar acord de coneixement dins dels deu dies següents. En tal cas, la vacant es cobrirà en la forma establerta en la legislació electoral”, he presentat al Registre General d’Entrada, amb efecte el proper dia 9 de setembre d’enguany a les 20:00h, la meva renúncia al càrrec d’Alcaldessa Presidenta de l’Ajuntament de Sant Fost de Campsentelles.

Presento la meva renúncia no com una decisió de covardia o incompetència sobrevinguda, sinó com una qüestió de valentia, responsabilitat i democràcia.
I allò que em queda és, sobretot, gratitud. Agraeixo, com no pot ser d’un altra manera, a les companyes i companys del Grup municipal ERC-JXSF i del grup municipal SFECP-ECG la confiança que van fer en mi en el Plenari d’Investidura del passat mes de juny. Agraeixo, i per sobre de tot, la confiança que m’han fet les ciutadanes i ciutadans del nostre municipi, les mostres d’estima del personal municipal, i el suport directe de la meva família.

Malauradament, des de la meva investidura, l’oposició legítima del nou govern liderada pel grup municipal IUSF, han centrat les seves crítiques i els seus esforços en la meva persona. He hagut de patir desqualificacions personals, m’he sentit perseguida i assetjada. I això no està bé.

Però he d’insistir que la meva renúncia no es basa en la covardia o en perquè les crítiques a la meva persona hagin fet efecte sinó ans el contrari. Com va dir Albert Einstein: “L’ignorant critica perquè es pensa que ho sap tot, l’intel·ligent respecta, perquè pensa que pot aprendre alguna cosa nova”
No, les crítiques i els insults no m’han espantat mai. Sempre he intentat aprendre de les primeres i m’han entristit els segons. Però cal encarar la realitat i, lamentablement, el cert és que el debat polític des del Ple de la meva Investidura s’ha centrat en la legitimitat de la meva persona, i això no és just pel nostre poble.

Cap dels càrrecs electes d’aquest consistori són importants, tots som prescindibles. El nostre pas pel consistori és caduc en el temps i així ha de ser. Allò que realment és important és el nostre municipi, les Santfostenques i els Santfostencs i, sobretot, les properes generacions de la nostra societat que han de prevaldre al llarg del temps.

Per tant, ni l’Ajuntament que he tingut el plaer d’encapçalar, ni el Plenari que he tingut la sort de presidir, tot i que per escassos mesos, no es pot permetre el luxe de perdre el temps parlant i debatent sobre la meva persona perquè, jo, no soc important. Jo només pretenc ser el que crec que hauríem de pretendre ser tots els càrrecs electes: “una expressió de la voluntat popular”.

Accepteu-me per tant, i com s’ha sentit altres cops en política, el “meu pas al costat” per tal de que aquells qui critiquen es vegin forçats a tornar a enfocar el debat als temes que cal debatre: la gestió, funcionament i futur del bé públic, l’interès general i el nostre poble. I dic “pas al costat” atès que és la meva voluntat continuar treballant pel nostre municipi des de la meva qualitat de Regidora del Plenari municipal de Sant Fost de Campsentelles i, m’ofereixo des d’aquest moment, al futur govern que sorgeixi en els propers dies, per aconseguir una unitat d’acció en els temes més importants pel nostre municipi. I desitjo, també des d’aquest mateix moment, que totes les persones electes d’aquesta legislatura sapiguem estar a l’alçada que el mandat requereix en aquests temes essencials que ens han de portar al Sant Fost de les nostres filles i fills.

Perquè això no va d’un altre cosa que de llibertat i democràcia.

Amb la meva renúncia espero que desapareguin els rancors, les ofenses, les crítiques personals i que els demòcrates sapiguem treballar de forma conjunta per arribar a grans acords que sobrepassin els propers quatre anys de legislatura.

Per altra banda, us diré que el que he après els darrers mesos és que la democràcia és un valor que hem de cuidar. Quan més vulnerables som, quantes més necessitats socials sorgeixin, quan més odi existeixi entre les persones o discriminació per raó de raça, religió, orientació sexual o sexe, quantes més dones maltractades morin cada any al nostre país, quan més creixi la desinformació, la incultura o la desconfiança, més necessitem de la societat, de les institucions i més hem de cuidar de la democràcia.

I la primera regla de la democràcia és el respecte. No podem moralment seguir difamant-nos, depreciant-nos, menyspreant-nos, injuriant-nos i desqualificant-nos per arribar al poder. A la política no tot s’hi val. Com es preguntava l’exalcaldessa Carmena: “Si som representants de les ciutadanes i dels ciutadans, com és possible que no ens respectem entre nosaltres?”

La meva renúncia no és per mi, és pel poble, per la democràcia, per tornar a centrar el debat en allò important. Com va dir Antoine de Saint-Exupéry: “Les échecs fortifient les forts” “

A Sant Fost de Campsentelles, a 2 de setembre de 2019
Maria José Sánchez Ortega

Edicions locals