Clam contra la precarització laboral arran de l'accident mortal a Embalajes Petit

La CNT va convocar divendres una concentració sota el lema 'Els seus beneficis, els nostres morts'

Economia

Clam contra la precarització laboral arran de l'accident mortal a Embalajes Petit
Clam contra la precarització laboral arran de l'accident mortal a Embalajes Petit

Mollet del Vallès, Parets del Vallès

La Confederació Nacional del Treball (CNT) va convocar divendres una concentració a la plaça de la Vila de Parets, arran de l'accident laboral mortal d'Embalajes Petit, per clamar contra la precarització laboral.

Precisament aquesta seria una de les causes principals dels accidents laborals mortals, segons Genís Ferrero, secretari d’Acció Sindical i Jurídica de la secció comarcal de la CNT Vallès Oriental.

"Estem en una campanya contínua contra la sinistralitat laboral en totes les seves facetes, i davant dels accidents mortals que, evidentment, tenen una repercussió molt lamentable, el que volem és sensibilitzar la societat i posar sobre la taula que es presti atenció a les xifres, que són molt alarmants", explica Ferrero.

Concretament, en aquest 2019, fins al mes de juliol, hi ha hagut 64 morts en accidents laborals a Catalunya, d’un total de 492 al conjunt de l’Estat. I en les últimes dues setmanes hi ha hagut diversos accidents laborals mortals a tot l'Estat. A banda de l'accident a Embalajes Petit, dos dies després un veí de Sant Antoni de Vilamajor va patir un accident laboral mortal en una empresa de Cerdanyola. "És un degoteig constant i no es presta suficient atenció a la nostra opinió", afirma el sindicalista.

Des de la CNT asseguren que els accidents laborals mortals sovint tenen en comú "la precarietat laboral", amb contractes eventuals o de poca durada, i treballadors d'empreses subcontractades o d'ETT. Tot plegat "afecta les condicions salarials i a la durada dels contractes", i això té "una aplicació directa en les condicions de seguretat i salut que tenen aquests treballadors i treballadores a les empreses". D'una banda, la poca previsió de durada "fa que moltes vegades es dediqui menys atenció a les mesures de formació o informació que han de rebre els treballadors", diu Ferrero. De fet, afegeix que és molt freqüent que aquestes formacions consisteixin únicament "a haver de signar documents".

Per reforçar aquests arguments, secretari d’Acció Sindical i Jurídica de la secció comarcal de la CNT Vallès Oriental assevera que "l'any passat, un de cada quatre morts eren persones que portava menys d'un mes d'alta a la seguretat social a l'empresa on va tenir lloc l'accident. Això són dades objectives que ens donen una incidència molt clara on la precarietat té una afectació brutal sobre la mortalitat en accidents laborals".

Els seus beneficis, els nostres morts

Amb el lema de la concentració –Els seus beneficis, els nostres morts–, el sindicat vol "posar èmfasi que hi ha una tendència generalitzada a no prestar atenció a les normatives, perquè suposen costos econòmics a les empreses i deliberadament hi ha una tendència general a les empreses a precaritzar aquestes condicions per obtenir més beneficis en detriment de la seguretat de les plantilles".

Sobre el cas concret d'Embalajes Petit, la CNT està a l'espera que Inspecció de Treball finalitzi la investigació i determini les causes de l'accident. I Ferrero apunta que "si s'obre un expedient sancionador, segurament ens personarem per poder veure el contingut d'aquestes causes i poder tenir més informació".

I clou: "Esperem que això sigui un punt d'inflexió perquè la gent prengui consciència i, si per desgràcia torna a haver-hi un accident laboral mortal, que puguem sumar més forces sindicals i donar visibilitat a aquests accidents".

Edicions locals