Mollet viu una Diada cenyida al guió

Una seixantena d'entitats i partits han participat en l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova

Política

Mollet viu una Diada cenyida al guió
Mollet viu una Diada cenyida al guió

Res no ha sortit d'allò esperat durant la Diada a Mollet. Finalment, la pluja ha respectat l'acte institucional i l'ofrena floral que s'ha fet al monument de Rafael Casanova, i en què han participat una seixantena d'entitats i partits polítics.

Un acte molt festiu però amb poca reivindicació política, un format que, segons l'alcalde, Josep Monràs, és "l'exemple de com ha de ser una Diada: d'unitat, convivència i respecte perquè tothom se senti la terra com se la vulgui sentir", ha dit en finalitzar l'acte, en què no hi ha hagut cap discurs ni manifest.

Del mateix parer s'ha mostrat Xavier Buzón, del grup municipal de Podem, que ha apuntat que "la Diada a Mollet és una festa de totes i tots, com ha de ser".

Per la seva part, el regidor de Junts per Mollet, Joan Daví, opina que la Diada "és un dia per continuar lluitant per recuperar les llibertats de Catalunya i per homenatjar els pressos polítics i els exiliats. És un acte reivindicatiu que esperem que algun dia pugui ser festiu".

Més crítics han estat els portaveus de Mollet en Comú i Ara Mollet ERC MES. D'una banda, la representant dels comuns, Marina Escribano, considera que "la situació a Catalunya mereix un acte que reivindiqui els drets socials i nacionals" i defensa "la idea d'un sol poble divers i plural en què, malgrat les diferències, hi hagi cohesió".

En el seu cas, el representant d'Ara Mollet ERC-MES, Oriol López, lamenta que es mantingui aquest tipus d'acte institucional: "Nosaltres el faríem amb el món associatiu però també com a reivindicació de les llibertats nacionals de Catalunya", ha indicat López. En aquest sentit, la cercavila i l'ofrena floral prèvia a l'acte institucional organitzada per ERC és "ja un acte clàssic amb molta gent i que dona el toc reivindicatiu a l'Onze de Setembre a Mollet".

Ofrenes i cultura popular

L'acte institucional s'ha iniciat a les 12 h al monument de Rafael Casanova. Cinc minuts abans ha arribat la cercavila d'ERC, encapçalada per una estelada gegant i imatges dels presos polítics.

La formació ha fet l'ofrena abans que s'iniciés l'acte organitzat per l'Ajuntament i els regidors d'Ara Mollet ERC MES s'han quedat a la tarima a la qual, tot seguit, i ja en el marc de l'acte institucional, han pujat la resta de membres del Consistori (excepte els regidors de Cs, que no hi han participat). Com a novetat, el retorn del regidor del grup municipal de Junts per Mollet, que en els darrers anys no hi havia pres part com a mostra de disconformitat al posicionament de l'Ajuntament molletà durant el Procés.

La tradicional hissada de la senyera enguany ha anat a càrrec de l'alcalde, Josep Monràs, acompanyat per nens de les colles de Morats i Torrats i de la Colla Gegantera, entitats que celebren el seu aniversari aquest 2019.

L'Arnau Pujol, el Jan López i la Laia Pujol han fet els honors mentre sonava el Cant de la Senyera, interpretat per la Capella de Música Santa Maria. També l'Associació Musical Pau Casals ha pres part de l'acte amb la interpretació de peces com l'Himne de Mollet i Els Segadors.

Els Castellers de Mollet han aixecat un pilar de quatre i tot seguit s'ha iniciat el reguitzell d'ofrenes florals al monument, en què han participat una seixantena d'entitats i partits polítics.

Edicions locals