Els viticultors DO Alella preveuen una de les millors veremes dels últims 15 anys

La collita de raïm podria créixer un 25% als cellers del Baix Vallès vinculats a la DO Alella, un increment similar al del 2018

Economia

La temporada va començar a Can Roda a mitjans d'agost i es preveu acabar a inicis d'octubre
La temporada va començar a Can Roda a mitjans d'agost i es preveu acabar a inicis d'octubre

Martorelles

Els viticultors baixvallesans vinculats a la DO d'Alella es mostren satisfets. Per segon any consecutiu pronostiquen un creixement d'un 25% en la collita de raïm.

"En general es preveu que aquest any tindrem una de les millors veremes dels últims 15 anys". Així ho considera Enric Gil, enòleg i un dels propietaris del Celler de Can Roda, de Santa Maria de Martorelles, que des de mitjans d'agost i fins a començaments d'octubre es troba en plena verema.

“El temps ens ha acompanyat i si tot continua així i no ens arriben les pedregades, podrem parlar d'un bon rendiment de la vinya amb un 20-25% més de producció que l'any passat", comenta Gil.

Aposta pel creixement

L'augment de la producció a Can Roda també està lligat amb l'aposta que ha fet el celler per créixer. I és que a principis d'any Can Roda va canviar de mans i ara són tres els propietaris que dirigeixen l'empresa: "Teníem més demanda de la que podíem servir. Necessitàvem créixer i a principis d'any vam fer un canvi en la direcció i vam adquirir vinyes d'uns quants pagesos, ampliant les 7 hectàrees de vinya a les 22 actuals", explica Gil.

Un creixement amb què assegura, i si la climatologia ho segueix permetent, podran arribar a recollir uns 80.000 quilos de raïm. Amb aquest increment de la collita quasi es triplicaria la producció de l'any anterior, passant de les 25.000 ampolles del 2018 a les gairebé 70.000 previstes per enguany. Una producció que tot i està centrada en el mercat català, comença a augmentar les seves vendes a l'exterior: "Actualment exportem vins al Japó, Andorra, Bèlgica i Mèxic i la nostra previsió és arribar també a Txèquia i Rússia", comenta el propietari de Can Roda, tot explicant el projecte d'exportació que té el celler gràcies a les 15 hectàrees de terrenys que ha adquirit enguany.

A diferència de l'any passat, la bona climatologia ha propiciat que les vinyes es deslliuressin de l'atac de plagues com el míldiu, un fong que afecta les fulles, la tija i els fruits sobretot quan hi ha molta humitat. Gràcies a aquest bon temps els viticultors parlen d'una “bona anyada amb un raïm equilibrat, amb bon grau i acidesa adequada", assegura Enric Gil.

A més dels fongs i les malalties vinculades als ceps, els viticultors també es mostren preocupats per l’elevada presència de senglars que s’alimenten de raïm.  

Membres de la DO Alella

Des de 2010, el celler Can Roda elabora vins dins la D.O. l’Alella. Actualment disposa d’unes 22 hectàrees de vinya de les varietats pansa blanca, moscatell, merlot i cabernet. El  2014 el celler va començar la reconversió de les seves vinyes a ecològiques, obtenint el segell el 2017. Un procés que iniciarà de nou amb els terrenys adquirits enguany

Edicions locals