El govern de Mollet limita els punts al ple a temes de caire únicament municipals

Ara Mollet i Mollet en Comú denuncien "arbitrarietat i indefensió" i que es vulgui "limitar el paper de l'oposició"

Política

El govern de Mollet limita els punts al ple a temes de caire únicament municipals
El govern de Mollet limita els punts al ple a temes de caire únicament municipals

Mollet del Vallès

El govern de Mollet ha modificat els criteris sobre els temes que es poden tractar al ple municipal i limita a qüestions de competència estrictament municipal els punts que es poden debatre al plenari, una decisió que no ha agradat gens als principals grups de l'oposició que consideren que pretén limitar el seu paper al plenari.

La decisió es deriva d'una sentència del Tribunal Suprem del mes de juny que limita la capacitat dels Ajuntaments de pronunciar-se en àmbits que van més enllà de les seves competències. La resolució és fruit d’un contenciós entre la Delegació del Govern espanyol a Catalunya i l’Ajuntament de Caldes de Montbui, per una declaració que l'Ajuntament calderí va fer fa sis anys en què es declarava "municipi lliure i sobirà". En la sentència, el Suprem considerava la declaració nul·la i marcava jurisprudència sobre l’abast d'allò que poden aprovar les corporacions municipals.

Amb aquests antecedents, aquest dilluns el ple ordinari de Mollet es va veure afectat pels nous criteris que van marcar l'ordre del dia de la sessió, i que van deixar fora del debat dues mocions –una sobre les ONG que treballen al Mediterrani i una altra contra la repressió arrel les detencions de CDR la setmana passada– per "no tractar una matèria de competència municipal", segons argumentava l'informe de secretaria. 

De fet, l'alcalde, Josep Monràs, indicava abans d'iniciar el ple que la sentència del Suprem "marca processos de legalitat als plens" i que es modificaven els criteris "seguint les directrius de secretaria" i per evitar "inseguretat jurídica".

Reinterpretació del ROM

A les limitacions en l'ordre del dia conseqüència de la sentència, s'hi ha sumat una interpretació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) "més estricta", segons consideren els grups majoritaris a l'oposició (Ara Mollet ERC MES i Mollet en Comú). Aquesta lectura més restrictiva es tradueix en el fet que es mantindran com a mocions aquelles propostes que suposin un posicionament polític sempre que siguin de competència municipal. En canvi, aquelles propostes que demanin una actuació al govern local deixaran de ser mocions i passaran a ser precs, una consideració que, a la pràctica, suposarà que es deixin de votar i que es debatran si l'alcalde ho considera oportú.

Amb aquesta decisió, s'evitaran situacions com les que es van repetir en nombroses ocasions durant el mandat passat, quan una majoria de regidors –sovint només de l'oposició– aprovava resolucions que instaven el govern local –en minoria– a executar actuacions concretes, que, tot i la majoria de suports al ple, no es van dur a terme. Amb tot, l'alcalde Monràs ja va advertir en més d'una ocasió que "les mocions de ple no tenen efectes sobre l’executiu de la ciutat, no obliguen" i deixava en mans de la "voluntat política" l'execució o no dels acords.

La lectura més estricta del ROM també va deixar sense poder intervenir al ple tres col·lectius ciutadans: un grup de veïns del barri de Santa Rosa, la PAH i la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública al Baix Vallès, aquestes dues últimes amb múltiples intervencions durant el mandat passat.

Rebuig de l'oposició

Les noves limitacions en el funcionament del ple no han estat ben rebudes per l'oposició. Tant Ara Mollet ERC MES com Mollet en Comú han mostrat el seu malestar davant allò que consideren una "rebaixa de la capacitat política del ple i una limitació del paper de l'oposició". Els grups consideren que els criteris seguits per determinar quins temes es poden debatre al ple no són prou clars i obren la porta a "l'arbitrarietat". "Ens trobem en una situació d'indefensió" perquè "la sensació és que dependrà de l'interès del govern que un tema es debati o no al ple".

Segons els portaveus d'ambdós grups, Mollet és dels primers municipis a aplicar les restriccions que suposa la sentència del Suprem i posaven com a exemple la moció sobre les ONG de rescat al Mediterrani, eliminada del ple de Mollet, i que en les darreres setmanes s'ha aprovat en diversos plens de municipis del Vallès Oriental i, fins i tot, al ple de la Diputació.

Tots dos grups, que han denunciat que el canvi de criteri s'ha fet sense previ avís, han reclamat al govern local diàleg per consensuar unes normes "clares". En aquest sentit, l'alcalde de Monràs es comprometia al ple a convocar una junta de portaveus per "analitzar amb més profunditat i aclarir dubtes" amb la resta de grups municipals.

 

Edicions locals