Les queixes veïnals per sorolls obliguen IQV a prendre mesures correctores

Les mesures sonomètriques indiquen que se sobrepassaven els nivells de contaminació acústica

Societat

L'empresa té les seves naus instal·lades al polígon La Farinera, a tocar de la zona residencial de Santa Rosa
L'empresa té les seves naus instal·lades al polígon La Farinera, a tocar de la zona residencial de Santa Rosa

Laura Ortiz

Les queixes d'un grup de veïns del barri de Santa Rosa han obligat l'empresa Indústries Químiques del Vallès (IQV) a prendre mesures per reduir els sorolls de la planta de producció que es troba al polígon de la Farinera, a tocar de la zona residencial.

L'inici de la resolució del problema, però, s'ha fet esperar. A principis de setembre de l'any passat, el grup de veïns afectats –principalment de comunitats de veïns dels carrers Álvarez de Castro i Sant Francesc– presentaven instàncies a l'Ajuntament exposant la queixa per sorolls. "A l'estiu no podem obrir les finestres, només a l'agost quan paren la producció", explica Pilar Jiménez, veïna afectada.

Arran de les instàncies, tècnics municipals van dur a terme durant uns mesos diverses proves sonomètriques que van determinar que IQV sobrepassava els límits de contaminació acústica marcats pel Mapa acústic de Mollet. En concret, en alguns punts s'ultrapassava en 10 dB els màxims permesos per les característiques de la zona.

L'informe municipal, que data del juliol d'aquest any, indica les mesures que IQV ha de prendre per reduir els nivells de sorolls. En concret, planteja el tancament dels accessos des de l'avinguda Rafael Casanova a la nau del sector envasat i a les de paletització i emmagatzematge. També reclama mesures d'aïllament acústic a alguns punts i la presentació del projecte acústic per part de l'empresa que justifiqui les mesures a adoptar.   

Segons fonts d'IQV consultades per SomMollet, la companyia ja ha presentat un Pla de reducció de la contaminació acústica a l’Ajuntament, per tal de solucionar l’excés de soroll detectat en determinats punts de la planta de producció. Des de l'empresa asseguren que "ja s'han implementat més de la meitat de mesures que estableix aquest pla per minimitzar el soroll i està treballant per accelerar el procés al màxim", indiquen. D’acord amb l’Ajuntament de Mollet s’ha establert un màxim de quatre mesos per implementar les mesures, un termini que acabarà el 20 de gener. Amb tot, la companyia assegura que està "accelerant els treballs per tenir-ho enllestit en un període de dos a tres mesos".

Finalment, per tal de contrastar l’eficàcia de les mesures correctores adoptades, IQV sol·licitarà a una entitat especialitzada en prevenció de la contaminació acústica –acreditada per la Generalitat– la realització d’un informe que remetrà a l’Ajuntament de la ciutat.

La qüestió dels sorolls d'IQV s'exposava al ple de l'Ajuntament de dilluns amb una moció –que es va convertir en prec– presentada per Ara Mollet ERC MES a petició dels veïns afectats que es queixaven de manca d'informació per part del govern local.

Edicions locals