Un brot de legionel·losi afecta quatre veïns de Mollet

Salut està a l’espera de finalitzar la investigació del brot que pugui orientar sobre el seu origen

Un brot de legionel·losi afecta quatre veïns de Mollet
Un brot de legionel·losi afecta quatre veïns de Mollet

Mollet del Vallès

Quatre veïns de Mollet han estat afectats per un brot de legionel·losi detectat al municipi a mitjans de setembre.

Segons fonts de Salut, el brot va ser detectat pel Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès arrel de quatre afectats residents a Mollet. L'inici dels símptomes dels tres primers malalts es van registrar entre l’1 i el 6 de setembre. I es va detectar un malalt més amb inici de símptomes el 16 de setembre. Els afectats van haver de ser ingressats i a hores d'ara ja han rebut l'alta mèdica i han evolucionat bé, segons informa Salut. Des que es va detectar el darrer cas, no s'ha donat cap nou cas.

La investigació i les mesures ambientals van començar a aplicar-se el dia 17. En concret, s’han inspeccionat les instal·lacions de risc (torres de refrigeració, recs, fonts...) dins d’un radi d’acció de 1.500 metres, on s'han dictat mesures de neteja i desinfecció dels equipaments de risc i l'aturada en alguns casos. Des del Departament de Salut afirmen que si aquestes mesures han afectat la font o fonts del brot, "ja que no es pot descartar que n’hi hagi una o més", diuen, no hi hauria d’haver més malalts.

A més, Salut ha demanat als centres assistencials, l'Hospital de Mollet i els CAP, que augmentin el nivell de sospita davant de malalts amb símptomes compatibles –dolor toràcic, tos seca, febre, malestar general, mal de cap, calfreds, diarrea i nàusees–, i des del CAP, que s’enviïn a l’Hospital per fer proves diagnòstiques. En aquests moments s’està a l’espera de finalitzar la investigació del brot que pugui orientar sobre el seu origen.

La legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria que s’associa habitualment a casos o brots relacionats amb torres de refrigeració, aigua calenta sanitària, banyeres d’hidromassatge, fonts ornamentals, etc. Legionella és un bacteri ambiental que es troba habitualment en les aigües superficials de llacs, rius, estanys, etc. Des d’aquests reservoris naturals, aquest bacteri pot colonitzar els sistemes d’abastament dels nuclis urbans i, a través de la xarxa de distribució de l’aigua, es pot incorporar als sistemes d’aigua sanitària (freda o calenta) o altres sistemes que requereixen aigua per funcionar, com torres de refrigeració, fonts ornamentals, banyeres d’hidromassatge, condensadors evaporatius, etc., on pot trobar unes condicions favorables per multiplicar-se i propagar-se.

Edicions locals