El president de Pro-memòria als Immolats sobre els presos polítics: 'Tant de bo no els abandonem com es va fer amb les víctimes del franquisme'

El molletà Pere Fortuny participa en l'acte d'homenatge en record del president Companys

Política

Ofrena de Fortuny al monument a Companys a Mollet
Ofrena de Fortuny al monument a Companys a Mollet

Mollet del VallèsLaura Ortiz

Un centenar de persones ha participat aquest dimarts en l'acte celebrat a Mollet del Vallès per homenatjar el president Lluís Companys, en el 79è aniversari del seu assassinat per part del franquisme. Un acte que també ha servit per recordar la figura de l'alcalde molletà Josep Fortuny afusellat ara fa 80 anys.

Precisament, el seu fill, Pere Fortuny, president de l'Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, criticava un any més la "indiferència" mostrada pels successius governs de l'Estat "siguin de dretes o d'esquerres" envers les víctimes del franquisme. "No hi ha vergonya política. Amb els pactes de la transició, els franquistes van saber protegir-se dels crims però els demòcrates es van oblidar d'exigir la rehabilitació jurídica de milers de ciutadans represaliats per defensar la República, potser per covardia política", ha dit el president de l'Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, que, juntament amb l'Ajuntament, organitzava l'acte.

Sobre la sentència del procés, Fortuny feia un paral·lelisme amb els represaliats pel feixisme: "Tant de bo que sapiguem reaccionar i no abandonem les persones que han estat condemnades a una pena injusta per lluitar per la democràcia, tal com va succeir amb les víctimes del franquisme", ha dit.

Fortuny avançava que aquesta mateixa setmana, la secretaria del president del govern espanyol li ha fet arribar l'esborrany del projecte que s'ha de presentar al Congrés per declarar il·legals els judicis sumaríssims i reparar jurídicament les víctimes del franquisme. Amb tot posava en dubte el recorregut del projecte: "Ho volen presentar al Congrés, però s'aprovarà? O quan ho aprovaran, quan no tinguin majoria?", deia.

En el seu discurs, Fortuny agraïa la moció que l'Ajuntament, a instàncies d'Ara Mollet ERC MES, aprovava en l'últim ple de record al seu pare, alcalde de Mollet del Vallès entre 1937 i 1938, afusellat per la dictadura franquista després de ser condemnat en un consell de guerra sumaríssim. En aquest sentit, l'alcalde, Josep Monràs, anunciava que l'Ajuntament durà a terme un acte específic de reconeixement a la seva figura.

En el seu discurs, l'alcalde destacava que Fortuny havia estat una persona "que sempre buscava la unitat dels grups polítics i el consens. Quanta falta ens fan avui en dia aquests dos elements".

Una dotzena d'entitats han fet l'ofrena floral al monument de Companys, una ofrena que ha acabat amb crits demanant la llibertat dels presos polítics per part d'un públic més nombrós que en altres ocasions.

Edicions locals