La factura fiscal dels molletans pujarà uns 3 euros al mes el proper any

El govern local ha prioritzat "la justícia social i les mesures per lluitar contra la crisi climàtica" en la confecció de les ordenances

Política, Economia

L'any 2020, els molletans notaran un lleuger increment pel que fa al pagament dels tributs municipals. La factura fiscal –que recull taxes i impostos com l'Impost de Béns Immobles (IBI), l'aigua, impost de vehicles i escombraries– pujarà una mitjana de 3 euros mensuals, principalment per l'augment de 0,50 euros de l'IBI (respecte a dades de 2017) i per la taxa de residus que augmenta per l'aplicació de les noves tarifes aprovades pel Consorci de Residus del Vallès Oriental.

Dilluns, el ple muncipal aprovava la proposta d'ordenances de 2020 presentada pel govern del PSC, una proposta "realista i responsable que té com a objectiu mantenir la qualitat dels serveis públics", explicava la regidora d'Hisenda, Mireia Dionisio. Segons el govern local, en la definició dels tributs municipals que hauran de pagar els molletans l'any que ve s'ha priortizat la justícia social i la lluita contra la crisi climàtica. "Són socialment justes perquè qui més té més paga i, a més, es protegeixen les famílies vulnerables amb més bonificacions", deia Dionisio. De fet, el govern ha anunciat que destinarà més de 3 milions del pressupost de l'any vinent a bonificacions, exempcions i beneficis fiscals.

Algunes de les novetats són el recàrrec del 50% de l’IBI per als pisos buits i un seguit d'ordenances adreçades a la lluita contra la crisi climàtica, entre les quals, més incentius fiscals per afavorir les mesures de preservació del medi ambient com la instal·lació de plaques solars, l'ús d'energies renovables i la reducció de residus. També es preveu la bonificació de l’impost de vehicles amb distintiu Zero i Eco, que a més no estaran subjectes a la taxa de zona blava. També se suprimeixen les bonificacions als vehicles que tinguin més de 25 anys.

A banda, també s'actualitzen altres ordenances com la taxa per inscripció al cens d'un animal, que puja 0,43 euros; la de serveis funeraris, pel que fa a la concessió de nínxols, que s'incrementa 30 euros, i l'augment d'un 3% dels preus públics del complex esportiu de Ca n'Arimon.

La proposta va comptar amb els vots favorables de l’equip de govern i el grup municipal de Podem Mollet. El portaveu del grup lila, Xavier Buzón, destacava la inclusió de moltes de les propostes fetes pel seu grup durant la negociació amb els socialistes. "És una bona actualització que avança en la justícia social i mediambiental", deia Buzón.  

Per la seva part, Ara Mollet ERC MES, Mollet en Comú, Ciutadans i Junts per Mollet van abstenir-se. En la majoria de casos els grups van mostrar coincidència amb els objectius presentats pel PSC. Ivan Garrido (Cs) explicava que el seu grup havia presentat una vintena de propostes al projecte d'ordenances com l'ampliació del termini de bonificació per la instal·lació de plaques solars i les bonificacions per suprimir barreres arquitectòniques. "Estem en línia però no al 100%", deia.
Mollet en Comú també destacava la incorporació d'algunes de les seves propostes però trobaven a faltar un major grau de participació de la ciutadania prèvia a l'aprovació de les ordenances a través, per exemple, del Consell de Ciutat, i l'aplicació de la tarifació social en més serveis.

Per la seva part, Ara Mollet ERC MES defensava un altre model de tributs, que "inclogui bonificacions però que no tingui por a pujar impostos a aquells que els poden pagar", deia el portaveu republicà, Oriol López, qui posava com a exemple l'aplicació d'una fiscalitat més progressiva sobretot en l'IBI.

Joan Daví de Junts per Mollet apuntava que el seu grup estava "majoritàriament d'acord" amb la proposta. Amb tot, s'abstenia perquè han d'estudiar les respostes sobre l'estat de les finances municipals que el govern tot just els proporcionava fa uns dies després de mesos d'haver-ho demanat.

Edicions locals