L'Aparador estrena una mostra sobre la mala herba de la ciutat

Fins al 26 de gener es podrà gaudir d''Apologia de la mala herba', una exposició realitzada per una il·lustradora i un topògraf

Cultura

L'Aparador estrena una mostra sobre la mala herba de la ciutat
L'Aparador estrena una mostra sobre la mala herba de la ciutat

Sergio Carrillo

Dijous de la setmana passada es va estrenar a L'Aparador del Museu Abelló l'exposició Apologia de la mala herba. Es tracta del tercer capítol del cicle de ficcions urbanes a L'Aparador, a càrrec de Mixité, comissaris de la mostra, i que es podrà veure fins al 26 de gener.

En aquest cas, Mixité va encarregar a l'equip multidisciplinari Els Nòmades –format per la il·lustradora Lisbel Gavara (Lisbel Ilustración) i el topògraf Rémi Potriquet (GoNomad)– un projecte artístic relacionat amb la botànica.

"La part més destacada de natura de Mollet es troba a Gallecs, però vam veure que ja n'hi havia molta informació", explica Gavara. És per això que van decidir buscar una temàtica "sense visibilitat", com és la mala herba.

La mostra inclou dibuixos i mapes cartogràfics precisament sobre la mala herba i sobre els espais on aquesta apareix. A més, també es poden llegir cites dels escriptors i jardiners Teodor Cerić –del llibre Jardines en tiempos de guerra– o de Gilles Clément que giren entorn d'aquesta temàtica, i es poden consultar uns mapes realitzats per veïns de la ciutat.

Aquests mapes es van elaborar el passat dissabte 19 d'octubre en un taller emmarcat dins l'exposició, que va consistir en un itinerari de natura urbana per la ciutat que pretenia recórrer llocs familiars amb una altra mirada i reflexionar sobre el grau de creixement de la vegetació i la seva biodiversitat. En aquest sentit, la il·lustradora assegura que "l'objectiu era que la gent es qüestionés el concepte de natura urbana. Sempre es pensa en els parcs, però aquests normalment no aporten molta biodiversitat i no són l'única natura que hi ha a les ciutats".

Els autors es pregunten i volen fer reflexionar el públic sobre la següent qüestió: "Les males herbes deixarien de ser males herbes si deixéssim de considerar el territori i el paisatge com un espai artificial i de consum humà?".

Edicions locals