Cal Dibuixant, 125 anys atenent la clientela

La Cambra de Barcelona reconeix cinc empreses baixvallesanes per la seva trajectòria

Economia

La Cambra de Barcelona reconeixia dimarts cinc empreses del Baix Vallès per la seva trajectòria. Entre els comerços reconeguts, hi havia la botiga molletana Cal Dibuixant.

El 1885 Francesc Pi i Armadans i la seva dona Justina Monserdà Rifà obrien la històrica botiga del carrer Barcelona Cal Dibuixant, tot i que a un altre local. L’establiment ha passat de generació en gerenació i enguany commemora els 125 anys. De fet, és una de les empreses que la Cambra de Barcelona reconeixia per la seva trajectòria dimarts en el Dia de la Cambra. Tot i que va començar com una merceria, a l’actualitat incorpora altres articles, com la roba interior, la perfumeria, la bijuteria i productes del Barça. Ara, la botiga es coneix per les perruques i les mitges de colors, que li donen un toc particular.
Després del Francesc i la Justina, la seva filla Lola va agafar les regnes de la botiga i, després d’ella, la Montserrat Subirana i el seu marit, Pere Lleyda, se’n van fer càrrec. “Esperem que la nostra filla Viridiana continuï amb la tradició”, apunta el Pere. Abans d’arribar al carrer Barcelona i establir-se definitivament, però, Cal Dibuixant va passar per diferents locals. Primer va obrir a Gaietà Vínzia. D’allà es va traslladar a Berenguer III, on hi ha la joieria Flavià Llobet. Després es va traslladar al carrer Barcelona, on hi ha el Nou Or. Finalment, es va quedar al número 21 del mateix carrer. “Els avis de la Montserrat van comprar l’edifici, que era una casa de pagès, per 1.500 pessetes”, explica el Pere. Tot recordant els orígens del comerç, el marit de la néta dels fundadors apunta que “van començar amb una caixa de rodets de fils”, i afegeix que, “per guanyar més diners, ell dibuixava els noms per brodar als jocs de llit i estovalles”, una tradició ja perduda. “Ell era un gran dibuixant, també de botons, per això se li va posar el nom a la botiga”, explica el Pere.
Després de tants anys darrere el mostrador, el dependent afirma que quan veu un client ja sap quina és la seva talla i què és allò que li convé. “Tinc aquesta gràcia”, assegura el Pere, que clou: “Els clients s’han de tractar amb amabilitat i aconsellar-los bé”.

ALTRES RECONEIXEMENTS.

La Cambra també va guardonar, pels seus 75 anys, FAINSA, de Martorelles. Dedicada a l’automoció, va ser fundada per Aleix Singla, pare de l’actual president Joan Singla. També porta 75 anys al mercat Industrias Químicas del Vallès (IQV), de Mollet, que es dedica a la protecció de cultius. Pel que fa a les empreses que fan les noces d'or, ha estat reconeguda Contrucciones Minguet, de Martorelles. I, Net i Serra, de Mollet, fa els 25 anys.

Edicions locals