La plantilla de la neteja dels equipaments municipals de Mollet reclama els seus salaris

Les treballadores, contractades per l'empresa Expertus, denuncien retards en el pagament de les nòmines

Economia

La plantilla de la neteja dels equipaments municipals de Mollet reclamen els seus salaris
La plantilla de la neteja dels equipaments municipals de Mollet reclamen els seus salaris

Mollet del Vallès

Les treballadores, la majoria dones, encarregades de la neteja dels equipaments municipals de Mollet del Vallès s'han manifestat aquest dimarts al matí davant l'empresa Expertus, amb seu a Sant Cugat del Vallès, per reclamar el cobrament de les nòmines i reclamar garanties per als propers mesos.

Expertus Multiservicios, integrat al grup empresarial Expertus dedicat al sector serveis, és l'empresa a qui l'Ajuntament de Mollet contracta els serveis de neteja i de consergeria de les instal·lacions municipals des del 2012. La plantilla contractada a Mollet està formada per una vuitantena de persones que ja van ser subrogades en el seu moment de l'anterior empresa que s'encarregava d'aquestes tasques, LD. Expertus va aconseguir renovar el contracte mitjançant concurs públic el 2016 i està previst que aquest s'extingeixi l'any que ve.

Segons fonts de la plantilla, des del mes d'agost, les treballadores cobren les nòmines amb retard, una problemàtica que s'ha anat agreujant. "Aquest mes d'octubre encara no l'hem cobrat i des de l'empresa ens han dit que estan pendents que el banc els hi atorgui un préstec per poder pagar-nos les nòmines", expliquen fonts de les afectades. De fet, la plantilla ha rebut un comunicat intern en què l'empresa justifica aquests retards pels "moltíssims problemes de tresoreria" motivats per "les irregularitats comeses pel nostre anterior responsable financer", que, segons el comunicat, va provocar que els bancs tallessin les línies de finançament de l'empresa.

Davant aquesta situació, l'empresa assegura que ha reclamat als bancs un finançament extraordinari "que permeti atendre els nostres compromisos de pagament abans del dia 15 –divendres" i que espera resposta durant aquesta setmana.

Representants de la plantilla s'han reunit amb l'Ajuntament per buscar una solució i "aconseguir garanties que en els propers mesos puguem seguir treballant", expliquen fonts dels treballadors, que asseguren que des de l'Ajuntament s'està treballant per arribar a aquesta solució.

Casos arreu de l'Estat

Per la seva part, la CGT ha emès un comunicat per denunciar la situació dels treballadors d'empreses subcontractades. "Aquestes persones treballadores es troben en una situació de doble vulnerabilitat, a causa de la precarietat associada a aquesta forma poc encoberta de privatització del sector públic, amb licitacions opaques i gens transparents".

En el cas d'Expertus, el sindicat denuncia que manté "diversos i sucosos contractes" amb l'Ajuntament de Mollet de Vallès i d'altres arreu de l'Estat com és el cas de Sevilla, Huelva, Cadis o San Fernando "a través de diferents entramats públic-privats incomplint sistemàticament la Llei de Contractes en el Sector Públic, ja que empra la seva condició per finançar-se a costa de les nòmines dels seus treballadors i treballadores, que pateixen retallades en els salaris", asseguren.

La CGT exigeix a l'empresa Expertus responsabilitat, "tant per als seus treballadors com per a les administracions per a les quals presten els seus serveis, ja que són aquestes administracions les veritables responsables directes i subsidiàries en permetre tots aquests abusos".
 

Edicions locals