El centenari del Theremin, en la setena edició del Fantasmoll

També es projectaran tres pel·lícules i hi haurà el tradicional concurs de curts

Cultura

El centenari del Theremin, en la setena edició del Fantasmoll
El centenari del Theremin, en la setena edició del Fantasmoll | V.E.

La Mostra de cinema fantàstic de Mollet, Fantasmoll, tornarà dissabte a la Sala Fiveller, en la seva setena edició, organitzada pel Grup d'Activitats Culturals (GAC) de Mollet i Blogos de Oro. I ho farà amb un protagonisme musical, així com amb el tradicional certamen de curtmetratges i la projecció de diverses pel·lícules del gènere.

Tot plegat arrencarà a les 16.30 h amb una conferència pel centenari del theremin –un dels primers instruments musicals electrònics de la història– a càrrec del thereminista molletà Víctor Estrada. Aquest instrument creat a Rússia i estès a Amèrica a mitjans del segle passat, "va arribar a Europa a principis d'aquest segle", apunta Estrada, qui el toca des del 2004, sent d'aquesta manera "un dels pocs thereministes del continent".

La relació de l'instrument amb el cinema –tema central de l'esdeveniment– es va crear als Estats Units. "Donava un so molt innovador que es va utilitzar per a la ciència-ficció i principalment en pel·lícules d'extraterrestres i de l'espai", diu Estrada.

De fet, un dels llargmetratges que va popularitzar el theremin per aquests gèneres va ser Ultimátum a la tierra, dirigida per Robert Wilse el 1951. És per això que aquest film serà el primer que es projectarà a la mostra, a partir de les 17 h. Estrada també destaca Mars Attack (dirigida per Tim Burton el 1996) com una altra pel·lícula d'extraterrestres icònica que va fer servir el theremin.

Theremin a banda, el Fantasmoll també projectarà les pel·lícules Alta tensión (2003, Alexandre Aja) i Escape room (2019, Adam Robitel) a les 21 h i a les 23 h respectivament. Dos films "adreçats a un públic jove", segons apunta el president de GAC, Àlex Aguilera. Totes dues, a més, seran en versió original –a diferència d'Ultimátum a la tierra, que es reproduirà la versió doblada al castellà–.

Així com en la resta d'edicions, el Fantasmoll també compta amb una part competitiva. A les 19 h es podran veure tretze curtmetratges, onze dels quals són els finalistes de la mostra. Els altres dos són els guanyadors del concurs de curts celebrat pel GAC durant la darrera festa major d'estiu. Tot seguit, es farà públic el veredicte del jurat, que premiarà el millor curt amb 150 euros i amb un Blogos d'Or. Com a novetat, a més, enguany hi haurà un premi simbòlic al curt més votat pel públic.

Les entrades es poden comprar a la taquilla de la Sala Fiveller el mateix dissabte: 2 euros per cada pel·lícula o 5 euros per la mostra sencera. L'entrada a la marató de curts és gratuïta.

Edicions locals