Els treballadors de la residència de gent gran Les Masies de Mollet, usuaris per un dia
El projecte d'immersió del centre de FIATC guanya el Premi ACRA 2019 a la “Millora de la Qualitat”
Què senten els usuaris d'una residència d'avis? Quines són les seves necessitats quotidianes? Per saber-ho i millorar l'atenció als residents, la residència de gent gran Les Masies de Mollet du a terme un projecte d'immersió dels seus treballadors perquè copsin en primera persona allò que senten els usuaris. El projecte ha merescut un premi de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA).
El projecte, iniciat el febrer d’aquest any al centre residencial i de dia situat a la Vinyota, planteja un intercanvi de rols entre la gent gran i els cuidadors per enfortir el paper de l’atenció centrada en la persona i desenvolupar l'empatia i sensibilitat dels professionals. "Un dels professionals d'atenció directa passa la seva jornada laboral com si fos un resident, fent les activitats, els àpats... viu com si fos un dels usuaris", explica la directora del centre, Elisabet Mesa.
El principal objectiu del projecte és que professionals del centre desenvolupin l'empatia i la sensibilitat
El projecte Immersió permet als treballadors viure en primera persona el que experimenta un resident des del moment que ingressa al centre. Cada professional (auxiliars i equip tècnic) té assignat un dia de la seva jornada laboral en el que realitzarà la immersió. De manera prèvia, a més, s’adapta la condició física del professional al nivell de percepció, mobilitat i autonomia funcional en diferents tipus de dependència. És a dir, potser haurà d'anar amb cadira de rodes o amb algun membre immobilitzat perquè la immersió sigui més real.
"Ho vaig acceptar com un repte interessant", explica la gericultora del centre Sílvia Castañón, qui assegura que l'experiència "em va fer sentir més a prop dels usuaris, entendre més les seves necessitats", assegura.
De fet, el principal objectiu del projecte és que professionals del centre desenvolupin l'empatia i la sensibilitat. A més, la iniciativa també serveix per detectar millores en la distribució dels espais, identificar els canvis necessaris en l’organització, fomentar les bones pràctiques i accions que generin satisfacció als residents i modificar aquelles que els incomodin o els generin insatisfacció.
"Després de les dades recollides, podem dir que l'experiència ha estat positiva per a tothom. Posem molt el focus en cuidar, no només el tema mèdic, sinó també l'emocional. Que s'intentin sentir com a casa", explica el psicòleg del centre, Josep Parera.
Segons els responsables de Les Masies de Mollet, el projecte ha despertat sentiments i sensacions que han provocat una modificació en la seva manera de cuidar i ajudar al resident. Per ara, asseguren que es perceben millores en la proactivitat davant la necessitat del resident, el tracte personalitzat, el temps dedicat al resident de forma individual i la intimitat durant les higienes.
A dia d’avui, han participat 32 professionals de Masies de Mollet i es preveu fer extensiu el projecte a altres centres del grup FIATC Residències.
El projecte Immersió de Masies de Mollet ha estat guardonat amb el Premi ACRA 2019 a la “Millora de la Qualitat”. Els Premis ACRA per la millora del benestar i la qualitat de vida de les persones van ser creats amb l’objectiu d’augmentar el prestigi del sector de l’atenció a persones grans i el posen en valor mitjançant el reconeixement de projectes, accions i professionals que han contribuït al seu desenvolupament.