La molletana Neus Ballús, nominada a millor directora als Premis Gaudí

'El viatge de la Marta' també opta als premis a millor pel·lícula, millor so i millor actor protagonista

Cultura

Redacció / ACN

La molletana Neus Ballús ha estat nominada als Premis Gaudí com a millor directora per la seva pel·lícula El viatge de la Marta (Staff Only), un premi que ja va obtenir el 2014 amb La Plaga. De fet, el film també està nominat al premi de millor pel·lícula en català.

D'altra banda, El viatge de la Marta ha obtingut dues nominacions més. Una és al premi a millor so (Albert Manera i Amanda Villavieja) i l'altre és al millor actor protagonista (Sergi López)

D'aquesta manera, el llargmetratge de Ballús és el quart més nominat als Premis Gaudí (amb 4 nominacions), per darrere de La hija de un ladrón (13), Els dies que vindran (10) i La innocència (7).

Amb la seva opera prima, La Plaga, Ballús ja va guanyar quatre Premis Gaudí com a millor pel·lícula, millor direcció, millor guió i millor muntatge.

Primeres nominacions paritàries de l'Acadèmia

Per primer cop en dotze anys d'història hi ha el mateix nombre de nominades dones que homes. Per primera vegada la presència femenina també és majoritària en la categoria de millor direcció.

Aquesta categoria se la disputaran concretament dues realitzadores debutants –Belén Funes amb La hija de un ladrón i Lucía Alemany amb La innocència–, que competiran per l'estatueta amb Ballús i Carlos Marques-Marquet (Els dies que vindran), qui ja l'han recollit anteriorment.

La segregació per gènere es manté en categories com el so o els efectes visuals, que continuen fortament masculinitzats, i d'altra banda el vestuari, la direcció artística i el maquillatge i perruqueria, en què persisteix la presència de dones.

Segona volta

El 20 de desembre començarà la segona volta de votacions d'on sortiran els guanyadors i guanyadores de cada categoria. L'actriu Anna Moliner presentarà la gala del 19 de gener, produïda per Dagoll Dagom i dirigida per Jordi Prat i Coll.

Edicions locals