El Museu Abelló treu a la llum un àudio inèdit de Brossa parodiant Franco

La gravació íntegra, de mitja hora, es pot sentir al Museu fins al 5 de gener

Cultura, Política

Joan Brossa i Joan Abelló
Joan Brossa i Joan Abelló | Museu Abelló

Mollet del Vallès

El Museu Abelló ha tret a la llum una gravació en la qual el poeta visual Joan Brossa parodiava el dictador Francisco Franco el 1964. Es tracta d'un àudio inèdit presentat amb motiu de l'exposició No em va fer Joan Brossa, amb què es commemora l’Any Brossa.

Es tracta d’un extracte d'unes gravacions que va fer Brossa conjuntament amb Joan Abelló i el cineasta Pere Portabella. Concretament es fa sorna d'allò que el règim anomenava els “25 años de paz”, amb motiu del 25è aniversari del règim franquista. Al llarg d’una mitja hora, també parodien les processons sota pal·li de Franco o el Desfile de la Victoria.

L'àudio, enregistrat pel molletà Joan Garreta, inclou monòlegs i diàlegs improvisats. Tot plegat es va representar de manera privada, gairebé clandestina, a l’estudi de Joan Abelló a Mollet, i hi van assistir els amics de La Penya de 10 a 12, que freqüentaven les tertúlies a l’estudi d’Abelló.

La cinta original es troba al Centre de Documentació de la Fundació Municipal Joan Abelló que, per primera vegada, la posa a disposició del públic a la mostra Brossa i Abelló, un espai documental que complementa la instal·lació No em va fer Joan Brossa, de cabosanroque. L'acció teatral íntegra es pot escoltar al Museu molletà, fins al 5 de gener.

 

Edicions locals