L'Ajuntament de Mollet prorroga el contracte amb Sorea cinc anys més

Ara Mollet i Mollet en Comú critiquen que la comissió de seguiment municipal no hagi plantejat l'alternativa de la gestió pública del servei

Societat, Política

Mollet del Vallès

El debat sobre la gestió del servei municipal d'aigua sembla que quedarà aparcat per un temps. La Junta de Govern Local té previst aprovar dilluns la pròrroga per cinc anys del contracte de subministrament d’aigua potable a Mollet amb l’empresa Sorea, que gestiona el servei des del 2005.

Aquest matí, en una comissió informativa amb la resta de grups municipals, el govern molletà (PSC-Podem) ha posat sobre la taula la proposta de pròrroga de contracte de la concessió de la gestió del servei d’abastament d’aigua amb l’empresa Sociedad Regional de Abastecimiento de Aguas, SA (Sorea), una pròrroga, amb la qual "l’Ajuntament garanteix tot un seguit d’inversions per part de l’empresa que permetran millorar la xarxa de distribució i el servei", asseguren fonts municipals.

La pròrroga ha estat l'alternativa triada pel govern local davant la finalització del contracte de Sorea, que s'extingia el proper 1 de febrer. De fet, després de la darrera reunió de la Comissió sobre el Servei Municipal de l’Aigua de Mollet fa unes setmanes, el govern local feia públiques una sèrie de dades presentades pels tècnics de l’Ajuntament encarregats de la supervisió del servei municipal que avalaven el sistema actual, que té "uns excel·lents resultats objectius", deien.

El model molletà

El servei de subministrament d'aigua a Mollet –xarxa inclosa– és de titularitat municipal però la gestió la du a terme una empresa privada, en aquest cas Sorea– per mitjà d'una concessió. L'Ajuntament inspecciona i fa seguiment de la qualitat del servei i fixa les tarifes de l’aigua. "En aquests moments, els molletans i les molletanes paguen molt per sota del què ho fan els habitants d’aquells municipis d’arreu de Catalunya amb característiques i mides semblants a les de Mollet", defensen des del govern local.

En concret, segons dades municipals, el servei d’aigua a Mollet és un 80% més barat que a la província de Barcelona i un 70% més barat que la mitjana de Catalunya. A més, "gràcies a la bona gestió en les polítiques mediambientals i la planificació de les inversions i manteniments, la taxa de rendiment de la xarxa que té en compte l’aprofitament de l’aigua, és del 89%, molt per sobre de la mitjana de Catalunya que és del 78%", asseguren.

El nou contracte amb Sorea, preveu inversions per seguir renovant la xarxa de distribució, garantir el compliment del Pla Sanitari de l’Aigua i avançar en el reaprofitament d’aigües freàtiques per a reg de parcs i jardins.

Remunicipalització de la gestió

El 2017 naixia a Mollet la Taula de l'Aigua, una plataforma amb més d'una vintena d'entitats socials, veïnals i polítiques en defensa de la gestió pública del servei d'aigua i que es posava com a objectiu fer pressió per a la municipalització de la gestió del subministrament a la ciutat un cop acabés el contracte de Sorea. En paral·lel grups polítics com Ara Mollet i aleshores Canviem Mollet (Mollet en Comú + Podem) reclamaven la creació d'una comissió per estudiar altres models de gestió, una demanda que es traduïa finalment en una comissió de seguiment. 

Amb tot, tant Ara Mollet com Mollet en Comú han criticat el desenvolupament d'aquesta comissió que consideren que no ha complert els objectius per la qual es va crear.  "No s’ha fet l’estudi de les diferents alternatives de gestió que tenim com a ciutat per gestionar l’aigua. No s’han avaluat models de gestió alternatius, com la gestió pública directa. S’han presentat informes, sí, però tots en el sentit d’avalar la gestió actual. Primer hi ha hagut la decisió política que l’actual és el millor model, i tota la documentació presentada ha anat en el sentit de ratificar aquesta decisió política", opinen des d'Ara Mollet. En la mateixa línia, Mollet en Comú, considera que "es podria haver treballat molt més en altres opcions i visions, i amb la possibilitat de municipalitzar el servei, avaluant capacitat, costos, elements a tenir en compte…", diuen.

La comissió informativa d'avui ha avalat la pròrroga amb els vots a favor del govern del PSC i Podem més els de Cs, l'abstenció de Junts per Mollet i el vot en contra d'Ara Mollet ERC MES i Mollet en Comú. Els dos grups majoritaris a l'oposició han criticat també que una decisió com aquesta, amb un dels contractes més importants que té l'Ajuntament, no s'hagi portat a aprovació al ple municipal. "Tenir delegada la competència ens sembla un buidatge injustificat de les funcions del ple, que haurien de passar per poder debatre políticament aquesta decisió amb la presència de la ciutadania", apunten des d'Ara Mollet ERC MES. "El fet de no portar aquest assumpte al Ple, que és perfectament possible, demostra una manca de voluntat de compartir les diferents reflexions i posicionaments polítics amb la ciutadania, i això ens entristeix i preocupa", diuen des de Mollet en Comú, partit que afegeix que segueix reivindicant la gestió pública com "un sistema més transparent i de més control".

Edicions locals