Alumnes de l'IES Mollet fan un mapa de cinemes espontanis de la ciutat per al Museu Abelló

El projecte ha estat realitzat pel col·lectiu A Home In Progress Film i pels estudiants del batxillerat artístic de l'Institut Mollet

Cultura

D'esquerra a dreta: Pau Sellés (professor de l'IES Mollet), Segi Selvas, Blai Marginedas (dissenyador gràfic), Pepon Meneses, Laura Ginés i Rafa Castañer
D'esquerra a dreta: Pau Sellés (professor de l'IES Mollet), Segi Selvas, Blai Marginedas (dissenyador gràfic), Pepon Meneses, Laura Ginés i Rafa Castañer | S.C.

Sergio Carrillo

El Museu Abelló va presentar dijous de la setmana passada la nova exposició de L'Aparador, Cinemes-Lloc, realitzada pel col·lectiu pedagògic A Home In Progress Film –integrat per Rafa Castañer, Laura Ginés i Pepon Meneses– i pels estudiants de batxillerat artístic de l’IES Mollet.

A L'Aparador han creat físicament l'entrada d'un cinema. Tanmateix, l'obra ha anat molt més enllà del que es pot percebre a simple vista al lateral del Museu, al carrer d'Àngel Guimerà. El projecte ha consistit a trobar "cinemes espontanis per la ciutat". "El cinema entès com a projeccions de llum en abstracte", va puntualitzar Ginés, qui també va destacar que "al carrer no és mai abstracte, perquè sabem d'on ve la llum i sabem quina ombra retalla perquè si ens girem sabem què està projectant aquella ombra". Ginés defineix aquesta proposta artística de ready-make, "quelcom que pots trobar i li pots penjar l'etiqueta de cinema".

La tasca principal ha estat mapejar tots aquests punts arreu de la ciutat i situar-los al web maphub.net/ahipf/cinemes-lloc amb data i hora perquè tothom els pugui cercar i gaudir "d'aquest cinema que està succeint de manera espontània", com va explicar Meneses.

Castañer, també artista d'A Home In Progress film, va assenyalar que Cinemes-Lloc s'ha proposat amb "la idea d'aturar-se i gaudir". "No hi ha pel·lícules amagades per la ciutat, sinó que hem intentat oferir als alumnes l'excusa del cinema per convidar-los a parar un moment i mirar com la llum incideix en la realitat i com connectes amb aquest moment de mirar, gaudir i d'estar amb tu mateix i amb la realitat", va continuar Castañer, qui va resumir l'obra amb la següent frase: "L'excusa del cinema com una forma de mirar el món".

Tot plegat, es tracta del quart capítol del cicle Ficcions Urbanes, comissionat per Mixité. Sergi Selvas, un dels coordinadors del cicle, va apuntar que tenien "molt clar" que hi havia de participar algun centre educatiu de Mollet en almenys un projecte. És per això que A Home In Progress Film ha treballat aquesta proposta juntament amb els estudiants del batxillerat artístic de l'IES Mollet. "Ens interessava vincular un altre tipus de públic, que sigui el públic jove qui s'apropi també al Museu i a L'Aparador, i que a més en fossin partícips", afegeix Selvas.

El mapa de 'Cinemes-Lloc' compta amb més d'una vintena d'exemples

'Palmera' (a l'esquerra) i 'Diagonal' (a la dreta)

Palmera i Diagonal son només dos dels vint exemples que hi apareixen al web de l'exposició. Totes dues són projeccions naturals de Mollet: la primera es va fotografiar a la plaça de Catalunya 6 de novembre a les 14.57 h, i la segona es va captar al número 4 del carrer de l'Església el 29 de novembre a les 13.27 h. Laura Ginés va relatar que ells van oferir als alumnes "aquesta mirada i aquesta estratègia" i que els estudiants de l'IES Mollet han estat els encarregats de "localitzar totes les pel·lícules".

També els han volgut incitar "a aprendre veure les projeccions que fa la llum del sol en una determinada superfície i que passen en un moment molt concret, com si fossin alguna cosa que ens podem aturar a mirar i a gaudir, i fins i tot a sonoritzar si portem un telèfon mòbil i uns cascos". Per últim, Pepon Meneses va afegir que la finalitat d'aquesta feina col·lectiva "era tenir un mapa amb el màxim de punts".

Edicions locals