'e-Agricultura a vista d’ocell', un treball fet a Gallecs que detecta les anomalies dels conreus amb un dron

El treball de recerca de Manuel Martínez, Marc Pérez i Joan Viñallonga, estudiants del Sant Gervasi, és finalista del Nobel júnior de l’aigua

Societat

'e-Agricultura a vista d’ocell', un treball fet a Gallecs que detecta les anomalies de les plantes amb un dron
'e-Agricultura a vista d’ocell', un treball fet a Gallecs que detecta les anomalies de les plantes amb un dron

Sergio Carrillo

Gallecs va ser el passat estiu el lloc on tres estudiants molletans de l'escola Sant Gervasi van posar en pràctica el seu treball de recerca e-Agricultura a vista d’ocell. Concretament, Manuel Martínez, Marc Pérez i Joan Viñallonga van fer volar un dron sobre una horta pròxima a la Torre de Malla per detectar les anomalies de les plantes i oferir-ne solucions a l'agricultor, en la part pràctica d'aquest projecte que ha estat tutoritzat pel professor Lluís Jurado Herrera, a qui li agraeixen l'ajuda i la dedicació.

Els tres alumnes de batxillerat van capturar imatges de l'hort amb un dron amb càmera multibanda per recollir i analitzar informació dels conreus i interpretar-ne la informació amb el programa QGIS.

Manuel Martínez, un dels participants en el projecte, explica que alguns dels objectius principals eren "ajudar a millorar el desenvolupament de les plantes i a reduir-ne el reg". Pel que fa a la primera meta, apunta: "Si el pagès detecta una plaga, amb les imatges que realitza el dron podem veure el lloc exacte on s'ha originat i actuar-hi". I sobre la segona, també afirma que la interpretació d'aquestes imatges permet "focalitzar el reg en aquelles zones que realment ho necessiten".

Amb aquest programa van poder detectar les mancances o anomalies dels conreus

D'aquesta manera, e-Agricultura a vista d’ocell proposa, segons els autors, una necessària automatització del camp, perquè "una persona no pot veure què passa a totes les plantes", però el dron sí. I concretament ho pot fer amb una càmera que detecta l'infraroig proper, ja que aquest permet veure l'estructura cel·lular de les plantes.

Els drons

Per fer la part pràctica del treball de recerca, els estudiants van construir un dron de sis hèlixs amb una càmera multiespectral amb quatre sensors que detecta l'infraroig proper. Ho van fer "amb un tutorial de YouTube", assegura Martínez, qui explica que també van disposar d'un altre dron menys especialitzat.

En tot cas, per fer-los volar van haver de demanar permís al Consorci de Gallecs i aquests els van omplir un formulari justificant que sí que podien volar drons en aquell espai.

El dron amb sis hèlixs sobre l'hort de Gallecs

Suport del Col·legi d'Enginyers Agrònoms

D'altra banda, cal destacar la col·laboració del Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC). Els alumnes del Sant Gervasi van contactar amb el COEAC sol·licitant un professional expert en agricultura de precisió, i l'especialista Fran Garcia els va assessorar oferint-los algunes pautes a seguir i resolent alguns dubtes. Des del COEAC valoren positivament aquest estudi sobre la teledetecció i la digitalització en l'agricultura.

Finalistes del Nobel júnior de l’aigua

El treball d'en Marc Pérez, en Joan Viñallonga i en Manuel Martínez és finalista de l'Stockholm Junior Water Prize, un certamen conegut com el Nobel júnior de l’aigua, que reuneix estudiants de tot el món interessats amb els reptes que genera l’aigua i amb la sostenibilitat.

Els tres joves hauran de preparar una exposició de 20 minuts que es durà a terme telemàticament el pròxim dia 8 de maig davant del tribunal nacional dels premis, qui els sotmetrà també a 10 minuts de preguntes.

La Fundació Aquae organitza la convocatòria dels premis a Espanya per a alumnes d’entre 16 i 21 anys de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius, que han d’haver presentat projectes d’investigació al voltant del tema de l’aigua i de la qualitat de vida.

Si els alumnes aconsegueixen guanyar la Final Nacional, accediran, com a representants d’Espanya, a la Final Internacional organitzada per l’Institut Internacional de l’Aigua d’Estocolm (SIWI), dins del marc de la Setmana Mundial de l’Aigua.

Edicions locals