Grups ecologistes del territori reclamen mesures per evitar nous episodis contaminants al Besòs

Mollet pel Futur i Marea Verda van ser els organitzadors d'una assamblea per definir una resposta conjunta del territori al desastre ecològic

Societat

Grups ecologistes del territori reclamen mesures per evitar nous episodis contaminants al Besòs
Grups ecologistes del territori reclamen mesures per evitar nous episodis contaminants al Besòs

Mollet del VallèsMíriam González

Mollet pel Futur i Marea Verda organitzaven dissabte a Casal Cultural la trobada oberta anomenada El riu es defensa, en què van participar altres grups ecologistes per tal de definir una resposta conjunta del territori al desastre ecològic a la conca del Besòs a causa de l'incendi de la fàbrica Dictesa de Montornès el passat desembre.

Entre els grups assistents hi havia Som riu, Aire net, Ecologistes en Acció i Extintion Rebellion. A més van assistir ciutadans dels diversos territoris afectats. "Avui estem aquí decidint pel futur del riu i han vingut col·lectius de Montcada, de Sant Adrià del Besòs, de la Llagosta, de Mollet, entre d'altres, i la intenció és formar-nos com a ciutadania organitzada que vol donar una resposta conjunta a aquesta problemàtica", va subratllar Laura Villar, membre de Mollet pel Futur. "Si a les administracions no els fas una mica de pressió, no fan cas, i no volem que això quedi en l'oblit. Ens interessa el futur del nostre riu i de l'entorn mediambiental que ens uneix", refermava Álex Ovejero, de la plataforma molletana, qui remarcava la necessitat d'un treball conjunt.

L'acte va començar amb els parlaments del biòleg Xavier Larruy que va donar una visió molt àmplia del que es pot trobar a l'entorn del Besòs, com per exemple les canonades de gasos, la falta de vigilància per part de l'administració per tal de vetllar pel riu, gossos deslligats, incivisme i el que tot això pot suposar per a la fauna i a la flora.

A la reunió es va establir, primerament, la necessitat de tenir una diagnosi acurada amb un mapa de riscos de la conca, com a punt de partida per dur a terme les propostes de l'assemblea. Un altre dels punts importants va ser la renaturalització i recuperació de la llera del riu i determinar "per a qui s'ha de recuperar si per a la gent o per a la fauna, o que hi puguem conviure", indicava Villar.

La vigilància és un tema clau per tal de protegir el Besòs. "Cal un sistema de cura del riu perquè es pugui desenvolupar i un ordenament que el pugui protegir de la pressió urbana i humana", deia Ovejero.

Manca d'informació

Els grups ecologistes també coincideixen en la qüestió de la manca d'informació que consideren que hi ha respecte a aquest tema i apunten que s'ha de fer un exercici de sensibilització i de conscienciació respecte a la problemàtica del Besòs, que abasti els tres nivells essencials que tenen una relació amb el riu: la ciutadania, les administracions i les empreses.

Controvèrsia davant els anuncis de recuperació

L'assemblea oberta també va tractar la controvèrsia entre l'administració i els grups ecologistes sobre la recuperació del Besòs després de l'accident de Ditecsa. Molts tècnics mediambientals parlen que la recuperació del riu està sent molt ràpida. Els grups mediambientalistes, en oposició, opinen que l'administració vol vendre una idea equívoca d'una ràpida recuperació del riu. "El més important no és quant trigarà el riu a recuperar-se, sinó quina probabilitat hi ha que torni a passar alguna cosa com aquesta", indicava Laura Villar. "Hi ha un tema de responsabilitat, hi ha unes conseqüències que encara s'estan mesurant i no volem que ens enganyin", sentenciava Ovejero.

Els col·lectius organitzadors ja han programat una nova assemblea per al mes de març.

Edicions locals